Кредити

60% от американците живеят от заплата до заплата, навлизайки в пиковия пазарен сезон

С постоянната инфлация, която подкопава ръста на заплатите, все повече американци изпитват финансови затруднения точно когато пиковият сезон за пазаруване набира скорост.

Ваканционните разходи могат да бъдат скъпи, ако това означава натрупване на допълнителен дълг по кредитна карта точно когато лихвените проценти се покачват.

Точно когато празничният пазарен сезон навлиза в разгара си, семействата намират по-малко застой в бюджетите си от преди.

Към октомври 60% от американците живеят от заплата до заплата, според скорошен доклад на LendingClub. Преди година броят на възрастните, които се чувстваха разтегнати твърде слаби, беше по-близо до 56%.

„Повече потребители, които в миналото са управлявали комфортно своите бюджети, усещат финансово напрежение, което ще се отрази на поведението им при харчене, тъй като навлизаме в сезона на празничното пазаруване“, каза Анудж Наяр, финансов служител на LendingClub.

Не само ежедневните разходи са по-високи, но и инфлацията е причинила спад на реалните заплати.

Реалните средни почасови доходи са намалели с 3% спрямо година по-рано, според последното четене на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Отделен доклад на Salary Finance установи, че две трети от работещите възрастни казват, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Салдата по кредитните карти вече растат с 15% през последното тримесечие, най-големият годишен скок от повече от 20 години.

Хората се опитват да икономисват и да се възползват максимално от това, което имат.

Приблизително половината от купувачите казаха, че ще купуват по-малко неща поради по-високите цени, а повече от една трета казаха, че ще разчитат на купони или други стратегии за спестяване на пари, според отделно проучване на RetailMeNot.

Повече потребители също планират да финансират покупките си тази година с кредитни карти и да купуват сега, да плащат по-късно заеми.

А 25% от купувачите казаха, че биха избрали по-евтини версии или по-практични подаръци, като например карти за газ, според друго празнично проучване на TransUnion.

„Хората се опитват да икономисват и да се възползват максимално от това, което имат“, каза Сесилия Сейден, вицепрезидент на бизнеса на дребно на TransUnion.

Дългът по празниците „лесно се влиза и трудно се излиза от него“

Разходите по празниците могат да бъдат скъпи, ако означават натрупване на допълнителен дълг по кредитни карти, точно когато Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да забави инфлацията, според Тед Росман, старши анализатор в индустрията в CreditCards.com.

„Лесно се влиза в дълг по кредитна карта и трудно се излиза от него“, каза той. „Високата инфлация и нарастващите лихвени проценти правят освобождаването още по-трудно.“

Лихвите по кредитните карти сега са средно до 19% — най-високо ниво за всички времена — и тези лихви ще продължат да растат, тъй като централната банка посочи, че предстоят още повече увеличения, докато инфлацията не покаже ясни признаци на отдръпване.

„Това прави по-вероятно компаниите за кредитни карти да увеличат своите лихвени проценти и прави парите, които дължите, по-скъпи с течение на времето“, добави Наталия Браун, главен клиентски оперативен директор в National Debt Relief.

Нарастването на инфлацията и лихвените проценти означава, че потребителите трябва да бъдат особено внимателни, каза тя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button