Кредити

Как да избера между банка и фирма за бързи кредити?

Фирмите за бързи кредити „разчупиха” консервативния пазар на кредитните продукти, който беше монополизиран от банковите институции. Удобството, бързината и лесното отпускане на кредити от небанковите организации освен, че увеличи сериозно кръгът на хората, които могат да се възползват от заем, също и промени този сектор, включително и банките. Така понастоящем и някои банки започнаха да предлагат т.нар. бързи кредити, макар и да е доста различно това понятие в сравнение с продуктите, предоставяни от фирмите. Затова е важно кредитоискателите да са запознати със спецификите в двата случая.

На първо място е важно вашето кредитно досие. Ако вие сте изряден платец по минали и настоящи кредитни задължения и нямате просрочия и закъснения, то имате възможността да избирате между банка и фирма за бързи кредити. Ако обаче сте сред лицата с лоша кредитна история в Централния кредитен регистър, то шансовете ви са само за кредитиране от небанковия сектор. При това имайте предвид и, че небанковите кредитни организации също взимат решения за кредитиране на база на кредитното ви досие, така че това обстоятелство значително намалява вашия потенциал на кредитоискател.

Друго предварително условие за взимане на решение относно вашата кредитна институция е доказването на доход. Това е проблем за много хора, които дори и да искат да получат заем от банка, нямат особени шансове, тъй като не могат да покажат необходимия финансов капацитет. В такава ситуация повечето банки биха отказали кредитиране. Особено, ако става дума за по-голяма сума, ако решите да вземете заем от банка, ще трябва да демонстрирате по някакъв начин своето финансово положение. Предимството в това отношение е на фирмите за бързи кредити, които не изискват такива документи за доказване, а в масовия случай предоставят кредити само срещу лична карта.

Разбира се, това зависи и от стойността на кредита. Тук отново за по-голяма стойност на заема ще е трудно или почти невъзможно да го получите от фирма за бързи кредити, защото те предимно финансират с по-малки суми, най-често до 1000 лв. За доста по-големи размери ще трябва да се предостави и гаранция или обезпечение, но като цяло това не са финансовите услуги на типичните небанкови институции, които са с легален и светъл бизнес. В този смисъл има голяма вероятност да ви измамят.

В общия случай кредитите на фирмите за бързи кредити са по-скъпи от банковите такива на същата стойност. Затова, ако имате капацитета за банков кредит, най-вероятно той ще е с по-малко оскъпяване. Това е априори, но трябва да се вземат предвид и допълнителните разходи като снабдяването с необходимите документи за пред банката, изчакването за одобрение и отпускане на заема. Тези неудобства на банковите продукти не съществуват при небанковия сектор.

Ако ви трябват спешно пари и не е голяма сумата, то ще трябва да се насочите към кредитните фирми. Би могло и да спечелите от този избор, ако върнете заема максимално бързо и изберете такъв с нулева лихва за фиксиран гратисен период. Обикновено тези кредитни продукти са обозначени като кредити до заплата, не са по-големи от 600 лв. и срокът за погасяване без лихва варира от няколко дни до 2 седмици.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button