Бързи кредити

Това са най-важните неща, които трябва да проверите на страницата с котировки на акции, преди да решите дали да купите или продадете

Има много повече инвеститори, които могат да съберат от страница с котировки на акции на MarketWatch, освен цената и промяната от предишната сесия. Всъщност цената може да е една от най-малко полезните налични данни за проучване.

Разбира се, може да искате да знаете какво води до голяма промяна в цената на акциите. Въведете символа или името на компанията в полето за търсене на MarketWatch.com, за да получите страницата с борсата (наричана също страница с тикер) и погледнете в раздела „общ преглед“ за отчети от MarketWatch и други публикации на Dow Jones, както и новини на компанията и доклади от някои други участници.

Но за да станете по-умен инвеститор, трябва да разгледате както цената на акциите, така и основните показатели, използвани за оценка на компания и акции спрямо двете компании и във времето.

Един от начините да направите това е да използвате „разширена“ или „интерактивна“ диаграма, която може да бъде намерена на страницата с котировки на MarketWatch. Графиките могат да удължат разглежданото време до повече от 10 години и могат да наслагват или предоставят в по-ниска диаграма редица технически или фундаментални показатели. Освен това ви позволява да сравнявате движенията с други акции и индекси.

Ето 10 неща, по-важни от цената, които са достъпни за инвеститорите, изброени по азбучен ред:

Сържание

52-седмичен максимум и минимум

52-седмичен връх или минимум на дадена акция е ценови диапазон, който помага на инвеститора да види къде се търгува акцията спрямо това как се е търгувала през последната година. Може да се намери в раздела „Общ преглед“ на страница с оферти.

Въпреки че някои може да смятат търговия на акции, която е по-близо до дъното си през последната година, като относително евтина, Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities Corp., каза, че би предпочел да инвестира в акция, която се търгува по-близо до 52-седмичния си връх от 52-седмичното си дъно.

„Не гледам какво бърка пазарът, гледам какво се оправя“, каза Хоган. „По някаква причина е близо до най-високото си ниво.“

Прогнози на анализатори за EPS и приходи

Майкъл О’Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading, обича да проверява промяната в очакванията на анализаторите за печалбата на акция и приходите за цялата година, тъй като това може да даде представа как Уолстрийт възприема основната сила на бизнеса на една компания.

Погледът към годишните числа показва оценките на EPS за текущата година, както и за следващите две години, както са събрани от FactSet, както в таблична форма, така и като диаграма. Страницата също така показва как това, което една компания е отчела на тримесечна база, в сравнение със средната прогноза на анализатора за EPS, общите анализаторски рейтинги на компанията и как рейтингите са се променили през последните три месеца, както и средната целева цена на акциите и забележителни промени в рейтингите и цели.

Състезатели

Умно е да сравнявате финансовото представяне на една компания с нейните конкуренти, когато оценявате нейните финансови резултати. Превъртете до дъното на страницата „общ преглед“, за да намерите този списък – компании в същия бизнес и в някои случаи други в подобен широко дефиниран сектор и в рамките на същото ниво на пазарна капитализация.

Дивидентна доходност

Също така на страницата „общ преглед“ е дивидентната доходност или годишният дивидент на акция, разделен на цената на акциите. Той се разглежда най-добре спрямо конкурентите на компанията, по-широкия фондов пазар и доходността на 10-годишните съкровищни облигации. BX:TMUBMUSD10Y

Например MSFT на Microsoft Corp., +0,17% дивидентна доходност към края на август 2021 г. е малко над половината от тази на S&P 500 и доходността на 10-годишните държавни облигации. Доходността обаче е над тази на Apple Inc. AAPL, +1,19%, единствената друга компания с по-голяма пазарна капитализация, и над доходността на SPDR Technology Select Sector борсово търгуван фонд XLK, +1,21%.

Свободен паричен поток

Свободният паричен поток е паричният поток, генериран от операции след разходи и капиталови инвестиции. Колкото повече пари има на разположение една компания, толкова повече тя може да похарчи за разширяване. Може да се намери в раздела „финанси“, след което щракнете върху вторичния раздел „паричен поток“.

Начинът, по който свободният паричен поток се променя с течение на времето, е полезен при преценката на текущата сила на бизнеса на една компания и нейния потенциал за растеж, каза Пол Нолти, портфолио мениджър в Kingsview Investment Management.

Например свободният паричен поток (FCF) беше ключов показател, използван от анализаторите за оценка на General Electric Co. GE, +1,53%, докато компанията се възстановяваше от години на финансови затруднения. Страницата с цитати показва как FCF стана положителен през 2019 г., след като беше отрицателен през предходните три години и че остана положителен през 2020 г.

Брутен марж на печалбата

Брутният марж на печалбата и промяната във времето е друга важна мярка за рентабилността на компанията. Това може да се намери в раздела „финанси“ на страница с оферти.

Брутният марж на печалбата се изчислява чрез разделяне на брутния доход — продажби минус себестойността на продадените стоки (COGS) — на продажбите. Трябва да се разглежда във времето и в сравнение със своите връстници.

източник: https://www.marketwatch.com/story/these-are-the-most-important-things-to-check-on-a-stocks-quote-page-before-deciding-whether-to-buy-or-sell-11630783155?mod=how-to-invest

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button