Кредити

Защо изграждането на кредитен рейтинг е толкова важно

Много житейски решения се въртят около вашия кредит, като теглене на ипотека, отваряне на кредитна карта или намиране на мечтаната работа, така че е важно да изградите добър кредитен рейтинг.

Добрият кредитен рейтинг е от съществено значение, когато целта ви е да се класирате за най-ниските ипотечни лихви, да получите страхотен бонус по кредитна карта и понякога дори да намерите мечтаната работа. Тъй като вашият кредит влияе върху толкова много важни житейски решения, важно е да изграждате кредит рано и последователно.

Познаването на причините, поради които кредитът е толкова важен, може да ви мотивира да работите върху изграждането на добър кредитен рейтинг. По-долу очертаваме няколко от основните предимства на изграждането на кредит плюс начини, по които можете да изградите добър кредитен рейтинг.

Сържание

Защо изграждането на кредит е важно?

Кредитният рейтинг може да не е на вашия радар, но трябва. Кредиторите проверяват вашата кредитна история всеки път, когато искате да отворите нов финансов продукт, като заем или кредитна карта. Те могат да одобряват само кандидати, които отговарят на определени кредитни изисквания, като например да имат добър или отличен кредитен рейтинг.

Ако нямате добър кредит, може да пропуснете осигуряването на нисък лихвен процент по ипотека, личен заем или кредитна карта и да се наложи да плащате повече по време на срока на заема си. Но ако установите добър кредитен рейтинг, можете да спестите пари от лихвени плащания и да използвате спестяванията, за да инвестирате в бъдещето си.

Кредитът също влияе повече от способността ви да се класирате за нови финансови продукти. Някои работодатели може дори да проверят вашия кредитен отчет за потенциални червени знамена, като просрочия или сметки, които са в колекции, преди да удължат предложението за работа. Резултатите от тяхното кредитно запитване може да повлияят дали ще ви наемат или не.

Ето защо е важно да изградите кредит, така че да представите финансите си по най-добрия възможен начин, независимо дали е пред заемодател или бъдещ работодател. Добрият кредит ви дава повече свобода да се класирате за най-добрите финансови продукти, които могат да ви помогнат да спестите пари и да постигнете целите си.

Предимствата на кредитния рейтинг

Изграждането на добър кредитен рейтинг е от полза за много финансови и житейски решения. Ето някои от основните предимства на изграждането на кредит.

По-добри нива на одобрение

Ако имате добър кредитен рейтинг, е по-вероятно да бъдете одобрени за кредитни продукти, като кредитна карта или заем. Кредиторите ще гледат по-благосклонно на някой с кредитен рейтинг 760 срещу 550 кредитен рейтинг. Въпреки това много фактори се вземат предвид по време на процеса на кандидатстване, включително вашите доходи и статус на заетост.

По-ниски лихви

Колкото по-висок е вашият кредитен рейтинг, толкова по-ниски лихвени проценти ще отговаряте на изискванията. Ниските лихвени проценти могат да ви спестят стотици или хиляди долари от лични заеми, ипотеки и салда по кредитни карти.

По-добри условия

Добрият кредит може да ви помогне да се класирате за най-добрите условия за почти всеки вид кредитен продукт. Може да получите по-висок кредитен лимит по кредитна карта или по-голяма сума на заем по ипотека. Може дори да се възползвате от по-дълги срокове по вашия заем, като например 30-годишен период на погасяване срещу 20 години.

Силни ползи

Ако искате да се възползвате от стабилни предимства на кредитната карта, обикновено ще ви трябва добър или отличен кредитен рейтинг. Най-добрите кредитни карти предлагат годишни кредити за хранене и пътуване, високи проценти за награди, достъп до салони и много други. Въпреки че има кредитни карти с награди за хора с лош или справедлив/среден кредит, често ще пропуснете тези доходоносни предимства.

Как да изградим кредит

Установяването на кредит може да стане по различни начини. Може вече да предприемате действия, които засягат кредитния ви рейтинг, без да го знаете. Действия като плащане на сметката ви за комунални услуги навреме или поддържане на ниско салдо по кредитната ви карта могат да повлияят положително на вашия кредит. По същия начин липсващите плащания или натрупването на големи салда може да навреди на кредита ви.

За да изградите или възстановите кредита си, следвайте тези добри кредитни поведения:

Отворете кредитна карта

кредитна карта

Кредитната карта може да бъде лесен начин за изграждане на кредит, когато я използвате отговорно. Ще се възползвате от възможността да купувате сега и да плащате по-късно, като същевременно установявате кредитен рейтинг. Има кредитни карти, насочени към потребители, които имат малко или никаква кредитна история.

Станете оторизиран потребител на кредитна карта

оторизиран потребител на кредитна карта

Ако не искате да поемете риска да отворите своя собствена кредитна карта, станете оторизиран потребител на акаунт на някой друг. Упълномощеният потребител е сравнително нискорисков начин за изграждане на кредит, тъй като можете да се възползвате от кредита на някой друг (просто се уверете, че собственикът на акаунта има добър кредит).

Правете навременни плащания

навременни плащания

Историята на плащанията е най-важният фактор за вашия кредитен рейтинг, така че е важно винаги да плащате сметките си навреме. Автоматичното плащане е страхотен инструмент, който може да ви помогне да планирате плащания предварително, така че никога да не пропуснете падеж.

Плащайте сметките изцяло

Плащайте сметките изцяло

Въпреки че трябва да правите поне минималното си плащане навреме всеки месец, опитайте се да платите сметката си изцяло, за да намалите процента на усвояване на кредита. Това помага да покажете на заемодателите, че можете да управлявате отговорно кредита си (и не купувате повече, отколкото можете да си позволите). Това каза, носенето на баланс и натрупването на лихва може да бъде неизбежно понякога. Плащането на известна лихва тук и там не е краят на света, ако ви помага да свързвате двата края, докато не разполагате с наличните пари за справяне с дълга.

Вземете кредит за плащане на наем

наемни плащания

Докато ипотечните плащания се появяват в кредитния ви отчет, плащанията за наем обикновено не, въпреки че можете да проверите отново с вашия наемодател. Ако сте наемател с история на положителни плащания, може да искате да използвате услуга като Rental Kharma или Rent Reporters, която отчита вашата история на плащанията на кредитните бюра.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button