Кредити

Главният изпълнителен директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) даде намек за възможността от бъдещи повишения на лихвените проценти, като отбеляза упоритата инфлация.

Председателката на Европейската централна банка, Кристин Лагард, заяви, че основната фокусна точка на банката е контролирането на инфлацията в еврозоната и даде намек, че ЕЦБ може да продължи да повишава лихвените проценти.

В интервю за Nikkei Asia, Лагард посочи, че съществуват фактори, които представляват значителни рискове за инфлационните перспективи и че банката трябва да бъде внимателна към тези рискове, особено във връзка с увеличенията на заплатите в някои европейски страни.

Тя подчерта, че ЕЦБ има мандат за постигане на ценова стабилност и ще продължи да се фокусира върху контролирането на инфлацията.

Въпреки критиките, Лагард отхвърли обвиненията, че банката е затънала по-късно от другите централни банки, и подчерта необходимостта от допълнителни действия за борба с инфлацията.

Очаква се ЕЦБ да повиши лихвените проценти през юни и юли, но Лагард не предостави информация за възможно повишение на лихвите през септември.

Тя също така изрази загрижеността си относно кризата около Украйна и високата инфлация в еврозоната.

Кристин Лагард, председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви, че инфлацията в еврозоната продължава да бъде основната грижа на банката. Тя подчерта необходимостта да се контролира инфлацията и намекна, че ЕЦБ може да предприеме допълнителни стъпки за повишаване на лихвените проценти.

В интервю за Nikkei Asia, Лагард посочи, че има фактори, които представляват значителни рискове за инфлационните перспективи в еврозоната. Тя спомена увеличенията на заплатите в някои европейски страни като един от тези рискове и призова за внимателност в тази област. Лагард подчерта, че мандатът на ЕЦБ е насочен към постигане на ценова стабилност и че банката ще продължи да се фокусира върху контролирането на инфлацията.

Въпреки критиките, които твърдят, че ЕЦБ е действала по-бавно от другите централни банки, Лагард отхвърли тези обвинения и посочи, че банката е предприела решителни и съзнателни стъпки за борба с инфлацията. Въпреки това, тя призна, че все още има работа за извършване и подчерта важността на допълнителни мерки, които ЕЦБ може да предприеме.

Относно бъдещите лихвени повишения, Лагард не даде конкретни указания, но пазарите очакват, че ЕЦБ ще предприеме допълнителни стъпки през юни и юли. Тя също така изрази загрижеността си относно кризата в Украйна и появата на някои признаци на слабост в търсенето на промишлени стоки.

В заключение, Лагард подчерта важността на борбата с инфлацията и посочи, че ЕЦБ ще продължи да предприема необходимите стъпки, за да осигури ценова стабилност в еврозоната. Въпреки че не даде конкретни индикации за бъдещи лихвени повишения или свиване на баланса на банката, Лагард подчерта, че ЕЦБ е готова да предприеме допълнителни мерки, ако ситуацията го налага.

Относно икономическата перспектива за еврозоната, Лагард изрази оптимизъм, че не се очаква рецесия през тази година и че икономиката на региона се представя по-добре, отколкото се предвиждаше преди шест месеца. Тя посочи, че въпреки загрижеността относно сигурността във връзка с Русия и Украйна, най-голямата икономическа загриженост все пак остава високата инфлация.

Инфлацията в еврозоната продължава да расте и достигна 7% през април, което подчертава необходимостта от мерки за нейното контролиране. Това е предизвикателство, с което ЕЦБ ще продължи да се справя и ще предприеме необходимите стъпки, за да постигне целта си за ценова стабилност.

В заключение, Лагард подчерта важността на решителни действия за контролиране на инфлацията и готовността на ЕЦБ да предприеме необходимите мерки. Банката ще следи внимателно икономическите условия и ще реагира, за да осигури стабилност и устойчивост в еврозоната.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button