Кредити

Разбиране на финансовия стрес и инструменти, които да ви помогнат да се справите

„Чувствам влиянието на финансовия стрес редовно. Понякога мисълта за пари ме държи буден през нощта. Преди пандемията се справях добре финансово. Не можех да живея разточително, но успях да спестя малко пари всеки месец и от време на време да почерпя себе си и дъщеря си. Сега, след пандемията, парите са постоянен стрес.“

За съжаление, опитът, споделен от този собственик на малък бизнес, не е необичаен.

Според едно проучване на Morgan Stanley 78 процента от респондентите съобщават за чувство на финансов стрес. Пандемията само изостри този проблем, тъй като увеличи огромното неравенство в Съединените щати.

За да се намали значително – в идеалния случай, да се премахне – финансовият стрес, трябва да има широко преразглеждане на публичната политика и значителна промяна в рамките на корпоративна Америка.

Докато всички чакаме тази основна промяна да се случи, има стъпки, които вие като индивид можете да предприемете, за да възстановите финансовото си здраве в лицето на тежки обстоятелства.

Наричам тези стъпки финансово благополучие. Моля, имайте предвид, че тези стъпки не са за минимизиране на расистките, сексистките и други настоящи неравенства. Вместо това, тези стъпки за финансово благополучие имат за цел да предложат насърчение в средата на безнадеждността.

Сържание

Какво е финансово благополучие?

Определението, което предпочитам да използвам за финансово благополучие, е „действените стъпки, които човек може да предприеме, за да подобри финансовото си здраве“.

Финансовото здраве, както е дефинирано от Financial Health Network, е „динамичната връзка между финансовите и икономическите ресурси на човек, когато те се прилагат или влияят върху състоянието на физическо, психическо и социално благополучие“.

Има три категории за финансово здраве:

  • уязвимост я
  • справяне
  • полезност

През август 2020 г. Financial Health Network публикува своя годишен доклад за тенденциите. Докладът показа, че близо две трети от хората в Съединените щати се справят финансово или са финансово уязвими. Тези хора се борят да харчат, спестяват, заемат или планират по начини, които им позволяват да бъдат издръжливи и да се възползват от възможностите с времето.

Много от нас не се нуждаят от изследвания, за да докажат, че финансовите затруднения причиняват вреда на вашето финансово здраве и създават финансов стрес. Също така не се нуждаем от изследвания, за да докажем, че финансовите трудности и следователно стресът имат пряко въздействие върху вашето физическо, психическо и социално благополучие.

Какво е въздействието на финансовия стрес?

Финансовият здравен институт определя финансовия стрес като „състояние, което е резултат от финансови и/или икономически събития, които създават безпокойство, безпокойство или чувство за недостиг, и е придружено от физиологична реакция на стрес“.

Новопоявилите се изследвания свързват финансовия стрес с психичното здраве. Проучване от 2014 г. от университета Йейл изследва идеята, че някои „проблеми с психичното здраве“ всъщност са парични проблеми.

Ани Харпър, д-р, антропологът и изследовател зад това проучване, отбеляза, че мнозинството от участниците са задлъжнели и са били много стресирани от това. Дългът има силно отрицателно въздействие върху психичното здраве и тя предположи, че ако финансовите проблеми на индивида бъдат решени, други проблеми също могат да бъдат решени.

Ежедневно финансовият стрес може да има отрицателно въздействие върху решенията ви за пари. Това може да доведе до крайности на преразход или недоразход. Подобно на храната, при която човек може да яде емоционално или силно да ограничи диетата си поради стрес, същият ефект се получава и при парите.

Човек може да намери утеха в „терапията на дребно“ – безсмислено харчене за несъществени артикули – или да намери облекчение в ограничаването на разходите си до точката, в която остава без основни нужди, ограничавайки приема на храна, за да спести пари. В дългосрочен план обаче и двете крайности могат да бъдат вредни.

Какви са стъпките за финансово здраве, които можете да предприемете?

Ако работите за организация, първото място, от което трябва да започнете, е да попитате вашите хора и културния екип (понякога известен като човешки ресурси) за ползите за финансово здраве.

Тези предимства могат да включват следното:

  • Достъп със заработена заплата. Това е възможността за достъп до вашите заплати или заплата преди деня на заплатата, за да можете да платите неочакван разход.
  • Финансов коучинг. Някои работодатели възстановяват разходите за финансов коучинг.
  • Трудности краткосрочни заеми или безвъзмездни средства. Някои работодатели предлагат достъп до заеми или безвъзмездни средства за неочаквани разходи, които са извън покритието на достъпа до заработена заплата. Те се отпускат или като безвъзмездни средства, които не е необходимо да връщате, или като заем при много нисък лихвен процент – по-малко от 5 процента.

Освен тези предимства и ако сте самостоятелно заето лице, има стъпки за финансово здраве, които можете да предприемете сами, за да промените ситуацията си.

Договаряне на дълг по кредитна карта

Това може да стане чрез консолидация или просто с искане за намаляване на вашата ставка.

Практикувайте внимание към парите

Внимателността към парите е практика за осъзнаване на финансовите решения. Прекомерното харчене и много форми на финансово безпокойство са резултат от несъзнателен избор на пари.

Вашето финансово здраве оказва влияние както върху физическото, така и върху психическото ви здраве. Данните го доказват и скоро политиците и бизнес лидерите ще обърнат внимание.

Знам обаче, че може да бъде разочароващо да чакаме другите да се променят, за да премахнат обществените неравенства. Междувременно се надявам, че тези практики за финансово здраве ви дават инструментите, от които се нуждаете, за да си възвърнете свободата на избор в живота си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button