Кредити

8 финансови съвета за млади възрастни

Започнете веднага. Колкото по-млади сте, толкова повече спестяванията ви могат да растат.

През 2022 г. само 23 щата на САЩ изискват курс по лични финанси, а 25 изискват курс по икономика за завършване на гимназия. Все още има пропуски в знанията за младите възрастни, за да се научат как да управляват парите, да кандидатстват за кредит и да се пазят от дългове.

Сържание

1. Плащайте в брой, а не с кредит

Проявете търпение и самоконтрол с финансите си. Ако чакате и спестите пари за това, от което се нуждаете, ще платите в брой или с дебитна карта, за да удържите пари директно от разплащателната си сметка и да избегнете използването на кредитна карта.

Кредитната карта е заем, който натрупва лихва, освен ако не можете да си позволите да изплащате целия баланс всеки месец. Кредитните карти могат да ви помогнат да изградите добър кредитен рейтинг, но ги използвайте само за спешни случаи.

2. Образовайте се

Поемете отговорност за финансовото си бъдеще и прочетете няколко основни книги за личните финанси. Веднъж въоръжени със знания, не позволявайте на никого да ви изведе от релси, независимо дали е важен човек, който ви насърчава да пилеете пари, или приятели, които планират скъпи пътувания и събития, които не можете да си позволите. Проучете специалисти като финансови плановици, ипотечни кредитори или счетоводители, преди да използвате техните услуги.

3. Научете се да правите бюджет

След като прочетете няколко книги за лични финанси, ще разберете две правила. Никога не позволявайте разходите ви да надвишават приходите ви и гледайте къде отиват парите ви. Най-добрият начин да направите това е чрез бюджетиране и създаване на личен план за разходи, за да проследите парите, които влизат и излизат.

Проследяването на разходите, като вашето скъпо сутрешно кафе, може да осигури ценно събуждане. Малки промени в ежедневните ви разходи са под ваш контрол и могат да повлияят на финансовото ви състояние. Поддържането на възможно най-ниски месечни разходи, като например наем, може да ви спести пари с течение на времето и да ви постави в позиция да инвестирате в собствения си дом по-рано, отколкото по-късно.

4. Създайте фонд за спешни случаи

Мантра в личните финанси е „платете първо на себе си“, което означава спестяване на пари за спешни случаи и вашето бъдеще. Тази проста практика ви предпазва от финансови проблеми и ви помага да спите по-добре през нощта. Най-строгият бюджет трябва да влага малко пари във фонд за спешни случаи всеки месец.

След като придобиете навика да спестявате пари, ще спрете да третирате спестяванията като незадължителни и ще започнете да ги третирате като задължителен месечен разход. Много сметки предлагат силата на сложната лихва, като спестовна сметка с висока доходност, краткосрочен сертификат за депозит (CD) или сметка на паричния пазар.

5. Спестете за пенсиониране сега

Без значение колко млади сте, планирайте пенсионирането си сега. Със силата на сложната лихва, когато започнете да спестявате на 20 години, вие ще печелите лихва не само върху главницата, която депозирате, но и върху лихвите, които печелите с течение на времето, и ще имате това, от което се нуждаете, за да се пенсионирате някой ден.

Спонсорираните от компанията пенсионни планове са чудесен избор. Не само, че можете да вложите долари преди облагане с данъци, но много компании също ще съпоставят част от вашия принос, което е безплатни пари. Ограниченията на вноските обикновено са по-високи за 401 (k)s, отколкото за индивидуалните пенсионни сметки (IRA), но и двете са една стъпка по-близо до финансовото здраве.

6. Наблюдавайте данъците си

Когато една компания ви предложи начална заплата, изчислете дали тази заплата след данъци отговаря на вашите финансови нужди и цели за спестяване. Много онлайн калкулатори ви помагат да видите заплатата си след облагане с данъци, като например PaycheckCity.com, и да начертаете брутното си заплащане (общи приходи) и нетното възнаграждение (печалби след данъци и други удръжки или заплащане за вкъщи). През 2022 г. годишна заплата от 35 000 долара в Ню Йорк означава 28 270 долара след федерални и щатски данъци, или около 2356 долара на месец.

7. Пазете здравето си

Ако не сте осигурени, не чакайте да кандидатствате за здравно осигуряване. Ако работите, вашият работодател може да предложи здравна застраховка, включително здравни планове с висока приспадаемост, които спестяват премии и ви квалифицират за здравна спестовна сметка (HSA). Ако сте на възраст под 26 години, може да останете здравноосигурени на родителите си, опция, която е разрешена след приемането на Закона за достъпни грижи (ACA) през 2010 г.

8. Защитете богатството си

Ако наемате, вземете застраховка на наемателя, за да защитите съдържанието на дома си от загуба поради кражба с взлом или пожар. Прочетете внимателно политиката, за да видите какво е покрито и какво не. Застраховката за инвалидност защитава способността ви да печелите доход, като ви осигурява постоянен доход, ако не можете да работите за продължителен период поради заболяване или нараняване.

Ако искате помощ при управлението на парите си, намерете платен финансов плановик, който да ви предостави безпристрастен съвет. За разлика от финансов съветник, базиран на комисионна, който печели пари, когато се регистрирате с инвестициите, предлагани от тяхната компания, плановик само с такса може да предостави съвети във ваш най-добър интерес.

Как да избера финансов консултант?

Отличен избор за млад възрастен е финансовият плановик само срещу заплащане. За разлика от базирания на комисиона съветник, който печели комисионна, ако ви подпише с инвестиционните планове на тяхната компания, плановият само с такса няма личен стимул освен най-добрия ви интерес, така че няма причина да не ви даде безпристрастен съвет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button