Ипотечни кредити

Какви са стъпките при теглене на ипотечен кредит?

Напът сте да си закупите жилище и сте объркани от всички видове кредити, които се предлагат? Е, в тази статия ще ви дадем повече информация относно ипотечните кредити, техните предимства и стъпките, през които трябва да преминете, за да изтеглите такъв тип заем.

Сържание

Какво означава ипотечен кредит?

Ипотечният кредит е вид заем, при който банката ви предоставя сума за покупка на имот. Кредитът се обезпечава с недвижимо имущество, което служи като залог за защита на кредитора. Това означава, че ако не успеете да изплатите задълженията си, заемодателят има право да предприеме действия за изпълнение на залога и да продаде имота, за да покрие задължението ви.

 

Съществуват два вида, в зависимост от имота, с който гарантирате заема си:

 

  • Ипотечен – гарантирате с имот, различен от този, който купувате със заема.


  • Жилищен – гарантирате с имота (обикновено е жилище), който купувате с кредита.

 

Ако не спазите условията на подписания договор, финансовата институция има правото да присвои имота.

Каква е разликата между ипотечен и жилищен кредит?

И двете опции ви позволяват да закупите жилище, но има значителни разлики между тях. Ипотечният заем може да се използва за покупка на имущество с инвестиционна цел, докато жилищният кредит е предназначен за закупуване на лично жилище.

Какви са плюсовете на ипотечните заеми?

Този тип кредити са нецелеви – банката ви го отпуска и не се интересува за какво ще бъдат използвани средствата. Можете да ги оползотворите за различни цели, като довършителни дейности по закупеното жилище, ремонт, обзавеждане и т.н. 

 

Обикновено имат по-ниски лихви в сравнение с другите видове заеми и възможност за по-дълъг период на изплащане. Освен това имате шанс да договорите по-голяма сума, тъй като в този случай размерът на кредита до голяма степен зависи от пазарната оценка на закупуваното имущество. Въпреки това е важно да отбележим, че размерът все пак зависи и от доходите ви, както при останалите типове заеми.

Какви са стъпките при теглене на ипотечен заем?

1. Оценка на финансовите ви възможности

Първата стъпка е да разберете колко можете да си позволите да плащате месечно. Оценете вашите доходи, разходи и текущата кредитна история. Консултирайте се с брокер или направете сравнение във Финансер.

2. План за погасяване

Изгответе план за погасяване на заема. Определете какви ще бъдат месечните ви вноски и за какъв период. Кредитните калкулатори ще ви помогнат за тази стъпка.

3. Определяне на ипотеката

Определете какъв имот искате да купите и колко ще струва. Възможно е да е необходима данъчна оценка.

4. Избор на кредитор

Следва да изберете подходящата за вас банка. Изследвайте условията, които предлагат различните банки, и ги сравнете.

5. Запознаване с условията и изискванията

Прочетете внимателно всички условия и изисквания, свързани с ипотечния кредит. Това може да включва нуждата от трудов договор, минимален доход и други.

6. Подготовка на документите

Съберете всички необходими документи, включително доказателство за доход, кредитна история и документи за имота.

7. Кандидатстване

След това, когато сте подготвени, можете да кандидатствате за кредита. Вашата банка ще извърши необходимите проверки и може да поиска допълнителни документи.

8. Оценка на имуществото

Ще извърши оценка на имота, с който гарантирате, за да се установи дали стойността му е достатъчна, за да покрие сумата на кредита.

9. Одобрение

Ако всички документи са изрядни и банката е удовлетворена от оценката на имуществото, тя ще одобри заема. След това ще се изготви предварителен договор за отпускане на сумата.

 

Тегленето на ипотечен кредит е процес, който изисква значителна подготовка и време. От оценка на финансовите ви възможности до одобрението на заема, важно е да сте добре информирани и да работите с професионалисти, като финансови консултанти и брокери, за да се уверите, че правите най-добрия възможен избор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button