Ипотечни кредити

Трябва ли да купите къща, когато цените са ниски или когато лихвите са ниски? Този експерт има отговора.

Ключови точки:

  • В момента цените на жилищата и ипотечните лихви са повишени;
  • Ако пазарните условия се променят, ще трябва да знаете каква стратегия да използвате;
  • Ако предпочитате да плащате по-малко за покупка на жилище, стремете се да купувате, когато цените са ниски. Но ако искате по-ниско плащане по ипотека, искате да купувате, когато лихвените проценти са ниски.

Когато става въпрос за закупуване на жилище, целта ви може да бъде да закупите собствено жилище във време, когато ипотечните лихви са конкурентни и цените на жилищата са ниски. За съжаление днешният пазар на недвижими имоти няма да ви даде нито една от двете опции.

Не само, че цените на жилищата остават високи на национално ниво, но лихвите по ипотечните кредити са около два пъти по-високи, отколкото преди година. И така, дори ако сте кредитополучател с отличен кредитен рейтинг, вероятно ще похарчите много, за да финансирате покупка на жилище.

Въпросът е: По-добре ли е да харчите по-малко за дом и да останете с по-висок лихвен процент по ипотеката? Или трябва да се опитате да вземете най-ниската ипотечна лихва, дори ако това означава да платите повече за дом?

Един експерт преценява

Когато става въпрос за решение дали ниските цени на жилищата трябва да имат предимство пред ниските ипотечни лихви или обратното, Хъмфри Янг от humphreytalks казва, че зависи. Ако искате по-ниско плащане по ипотека, обяснява той, тогава трябва да купувате, когато лихвите са ниски. Но ако искате да можете да направите по-ниска първоначална вноска за жилище, тогава трябва да купувате, когато цените на жилищата са ниски.

Сега, ако тръгнете по последния път и останете с по-висок лихвен процент по заема, можете да рефинансирате ипотеката си надолу по линията, след като лихвените проценти спаднат. Но ако купувате, когато лихвите по заемите се повишат, не предполагайте, че ще можете да рефинансирате веднага. Може да останете с по-високи ипотечни плащания, отколкото искате, в продължение на години, така че ще трябва да се уверите, че те наистина се вписват в бюджета ви.

Купуването на жилище на днешния пазар не е лесна задача. И дори на различен вид пазар на жилища, пак можете лесно да се натъкнете на проблеми с достъпността. Така че най-добрият ви залог е да се уверите, че общите ви жилищни разходи не надвишават 30% от заплатата ви за вкъщи, независимо дали купувате в момент, когато цените на жилищата са високи, ипотечните лихви са високи или и двете.

Всъщност този праг от 30% всъщност трябва да включва не само месечната ви вноска по ипотека, но също и вашите имуществени данъци, застрахователни премии на собствениците на жилища и всички други предвидими жилищни разходи, които можете да отчетете. Сега понякога може да има малко място за мърдане с това ограничение от 30%, например ако се местите в пешеходен град, където транспортните ви разходи на практика ще бъдат $0. Но в противен случай, придържането към това правило за 30% може да ви спести много финансов стрес в процеса на закупуване на дом.

Междувременно днешният пазар на недвижими имоти ви предоставя най-лошия от всички светове като купувач. Запасите са ниски, домовете са скъпи, а разходите по заеми са най-високите от десетилетия. Така че, ако сте в стабилна жилищна ситуация и можете да изчакате да си купите жилище, това може да е най-добрият ви ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button