Кредити

Какво е кредитна карта, какво представлява и как да получите такава

Сържание

Какво е кредитна карта?

Кредитната карта е тънко правоъгълно парче пластмаса или метал, издадено от банка или компания за финансови услуги, което позволява на картодържателите да заемат средства, с които да плащат за стоки и услуги при търговци, които приемат карти за плащане. Кредитните карти налагат условието картодържателите да изплатят парите назаем, плюс всички приложими лихви, както и всички допълнителни договорени такси, или изцяло до датата на фактуриране, или след време.

В допълнение към стандартната кредитна линия, издателят на кредитната карта може също така да предостави отделна парична кредитна линия (LOC) на картодържателите, което им позволява да заемат пари под формата на парични аванси, които могат да бъдат достъпни чрез банкови каси, банкомати или кредит чекове за удобство на карти.

Такива парични аванси обикновено имат различни условия, като например без гратисен период и по-високи лихвени проценти, в сравнение с тези транзакции, които имат достъп до основната кредитна линия. Емитентите обикновено определят предварително лимити за заеми въз основа на кредитния рейтинг на дадено лице. По-голямата част от фирмите позволяват на клиентите да правят покупки с кредитни карти, които остават една от най-популярните методи за плащане днес за закупуване на потребителски стоки и услуги.

Изводи:

  • Кредитните карти са пластмасови или метални карти, използвани за плащане на стоки или услуги чрез кредит;
  • Кредитните карти начисляват лихва върху изразходваните пари;
  • Кредитните карти може да се издават от магазини, банки или други финансови институции и често предлагат предимства като връщане на пари в брой, отстъпки или други;
  • Защитените кредитни карти и дебитните предлагат опции за тези с ниска или лоша кредитна история.

Разбиране на кредитните карти

Кредитните карти обикновено таксуват по-висок годишен процент (ГПР) в сравнение с други форми на потребителски заеми. Лихвените такси върху всички неплатени салда, начислени към картата, обикновено се налагат приблизително един месец след извършване на покупка (освен в случаите, когато има въвеждаща оферта от 0% ГПР за първоначален период от време след откриване на сметка), освен ако предишни неплатени салда са били пренесени от предходен месец—в който случай не се предоставя гратисен период за нови такси.

Ето защо изплащането на салда преди изтичането на гратисния период е добра практика, когато е възможно. Също така е важно да разберете дали вашият емитент начислява лихва ежедневно или месечно, тъй като първото се превръща в по-високи лихвени такси, докато остатъкът не бъде изплатен. Това е особено важно да знаете, ако искате да прехвърлите баланса по кредитната си карта към карта с по-нисък лихвен процент. Погрешното преминаване от карта с месечно натрупване към дневна може потенциално да анулира спестяванията от по-ниска ставка.

Видове кредитни карти

Повечето основни кредитни карти, включително Visa, Mastercard, Discover и American Express, се издават от банки, кредитни съюзи или други финансови институции. Много кредитни карти привличат клиенти, като предлагат стимули като пътувания със самолет, наеми на хотелски стаи, отстъпки за подаръци за големи търговци на дребно и връщане на пари при покупки. Тези видове кредитни карти обикновено се наричат кредитни карти с награди/бонуси.

За да генерират лоялност на клиентите, много национални търговци на дребно издават брандирани версии на кредитни карти, като името на магазина е изписано върху лицето на картите. Въпреки че обикновено е по-лесно за потребителите да се класират за кредитна карта за магазин, отколкото за основна кредитна карта, картите за магазини могат да се използват само за извършване на покупки от издаващите търговци на дребно, които могат да предложат на картодържателите предимства като специални отстъпки, промоционални известия или специални разпродажби . Някои големи търговци на дребно също предлагат кобрандирани основни кредитни карти Visa или Mastercard, които могат да се използват навсякъде, не само в магазините на дребно.

Защитените кредитни карти са вид кредитна карта, при която картодържателят гарантира картата с гаранционен депозит. Такива карти предлагат ограничени кредитни линии, които са равни по стойност на депозитите за сигурност, които често се възстановяват, след като картодържателите демонстрират многократно и отговорно използване на картата с течение на времето. Тези карти често се търсят от лица с ограничена или лоша кредитна история.

Подобно на защитена кредитна карта, предплатената дебитна карта е вид защитена платежна карта, при която наличните средства съвпадат с парите, които някой вече е паркирал в свързана банкова сметка. Обратно, необезпечените кредитни карти не изискват гаранционни депозити или обезпечение. Тези карти обикновено предлагат по-високи кредитни линии и по-ниски лихвени проценти в сравнение със защитените карти.

Изграждане на кредитна история с кредитни карти

Когато се използват отговорно, обикновените, незащитените и защитените карти могат да помогнат на потребителите да изградят положителна кредитна история, като същевременно предоставят начин за извършване на онлайн покупки и премахват необходимостта да носят пари в брой. Тъй като и двата вида кредитни карти отчитат плащанията и дейността по закупуване на големите кредитни агенции, картодържателите, които използват картата си отговорно, могат да изградят силни кредитни резултати и потенциално да разширят своите кредитни линии и – в случай на защитени карти – потенциално да преминат към обикновен кредит карта.

Изграждането на добра кредитна история е комбинация от неща – извършване на редовни, навременни плащания, избягване на закъснели плащания, поддържане на усвояването на кредита под вашия кредитен лимит и поддържане на ниско съотношение дълг/доход. Като правите отговорни покупки и ги изплащате навреме, кредитният рейтинг ще се повиши, което ще направи потребителя по-привлекателен за други кредитори.

Как да получа кредитна карта, ако нямам кредит?

Създаването на кредитна история може да бъде малко уловка. Ако нямате кредит, е по-малко вероятно търговците или банките да ви отпуснат кредит, тъй като сте недоказан кредитополучател. Отварянето на защитена кредитна карта е един от най-лесните начини да започнете. Тъй като харчещите заемат само парите, които са депозирали, има малък риск за заемодателя и това им дава моментна снимка на вашите навици за харчене и изплащане.

Друг начин да започнете да изграждате кредит е да станете оторизиран потребител на установена кредитна сметка, като родител или съпруг. Кредитната история на картодържателя ще се появи в акаунта ви, добавяйки дълголетие към вашия кредитен отчет. Но бъдете сигурни, че човекът, с когото си партнирате, има добри кредитни навици. Ако техният финансов избор е лош, това също ще рефлектира върху вас.

Кредитните карти имат ли фиксирани или променливи годишни проценти (ГПР)?

Много кредитни карти ще имат и двата вида годишни проценти (ГПР). За да разберете какъв вид ГПР имате, прочетете споразумението с картодържателя, което идва с вашата кредитна карта. Издателите на карти трябва законно да разкрият какъв тип ГПР имат и какъв е той. Ако фиксираният ГПР се промени, те също трябва да предупредят потребителите за това.

Някои кредитни карти имат фиксирани ГПР за покупки, но променливи ГПР за аванси в брой или забавени плащания. Прочетете дребния шрифт, за да се уверите.

Какво представлява годишната такса за кредитна карта?

Годишната такса за кредитна карта е таксата, начислена от издателя на картата за предоставяне на кредитна карта за вас. Някои карти не начисляват годишна такса, но други – най-често карти, които предлагат награди или стимули като връщане на пари в брой.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button