Акции

Ралито на световния фондов пазар може да е на път да се срещне с реалността на рецесията

Пазарите бяха оживени миналата седмица, след като инфлацията в САЩ падна под очакванията за октомври, което накара инвеститорите да се обзаложат, че политиците от Федералния резерв скоро ще трябва да забавят или спрат мерките за затягане на паричната политика, които са приложили, за да се опитат да намалят инфлацията.

Въпреки че растящите акции предполагат, че пазарите потвърждават надеждите за меко кацане от Фед, топ стратезите на BlackRock не са съгласни и остават с ниско тегло на развитите пазарни акции.

Глобалните фондови пазари се повишиха с надеждите, че централните банки скоро ще започнат да забавят своите агресивни увеличения на лихвените проценти, тъй като инфлацията показва признаци на връх, но стратезите все още не са убедени, че отскокът има крака.

Пазарите бяха оживени миналата седмица, след като инфлацията в САЩ падна под очакванията за октомври, което накара инвеститорите да се обзаложат, че политиците от Федералния резерв скоро ще трябва да забавят или спрат мерките за затягане на паричната политика, които са приложили, за да се опитат да намалят инфлацията. S&P 500 отбеляза най-големия си ръст за един ден от възстановяването на пандемията в началото на 2020 г.

Въпреки това гуверньорът на Фед Крис Уолър каза в понеделник, че пазарите са надценили значението на една точка от данни и че централната банка на САЩ все още има „начин да върви“ по отношение на повишаването на лихвените проценти.

Няколко анализатори повториха това мнение през последните дни. BlackRock Investment Institute каза в бележка от понеделник, че трудовите ограничения, които стимулират растежа на заплатите и основната инфлация, може да са по-устойчиви, отколкото цените на пазара.

Въпреки че растящите акции предполагат, че пазарите потвърждават надеждите за меко кацане от Фед, топ стратезите на BlackRock не са съгласни и остават с ниско тегло на развитите пазарни акции.

„Акциите многократно скочиха тази година с надеждата, че Федералният резерв може да се доближи до спирането на най-бързия цикъл на нарастване от 80-те години на миналия век, позволявайки на икономиката да се наслади на меко кацане, което избягва рецесията“, каза ръководителят на BlackRock Investment Institute Jean Boivin и неговият екип.

„Смятаме, че тези надежди отново ще бъдат попарени, тъй като Фед продължава да затяга политиката. Със скока на S&P 500 с 13% от дъното си през октомври, акциите са още по-далеч от цените в рецесията – и понижения на печалбите – които виждаме в бъдеще.“

В центъра на низходящите изненади, очаквани от BlackRock, са пониженията на печалбите. Докато консенсусът очаква ръстът на печалбите да падне от 10% в началото на 2022 г. до малко над 4% през 2023 г., най-големият инвестиционен мениджър в света очаква нулев ръст, отбелязвайки, че годишният ръст на печалбите през третото тримесечие вече би бил на отрицателна територия без огромните неочаквани печалби се наблюдава в енергийния сектор.

„Трябва да видим повече спад на акциите или повече добри новини за намаляване на инфлацията, за да се превърне в положителен ефект върху акциите“, каза екипът на Boivin.

Тези настроения бяха повторени в сряда от Дан Авигад, партньор и портфолио мениджър в Lansdowne Partners, който каза пред CNBC на Sohn London Investment Conference, че тъй като централните банки се стремят да потиснат търсенето, за да укротят инфлацията, маржовете на корпоративните печалби също ще трябва да се свият от сегашните им „много завишени нива“.

„Все още се движим с около 20% над дългосрочната тенденция по отношение на печалбите, ако погледнем назад към тенденциите от десетилетия, така че ми се струва доста вероятно траекториите на печалбите да бъдат надценени за по-широкия фондов пазар може би от до 15-20%“, каза Авигад.

Ралито на Уолстрийт от миналия четвъртък беше 15-ият най-голям еднодневен ръст за S&P 500 от средата на 60-те години на миналия век, според Capital Economics. Старшият пазарен икономист Томас Матюс каза в бележка в понеделник, че въпреки че има аргументи за по-нататъшни печалби, ако спадащата инфлация наистина доведе до края на затягането на паричната политика, фирмата за икономически изследвания все още се придържа към негативната представа за акциите на фона на рисковете за перспективата за растеж и печалба.

Capital Economics очаква лека рецесия в САЩ и свивания в няколко големи развити пазара, макроикономически резултат, който Mathews предполага, че не е бил напълно дисконтиран на пазарите на акции, съдейки по консенсусните очаквания за печалба.

„Вярно е, че оценката на американския фондов пазар сега е спаднала значително (както и оценките на фондовите пазари на други места, но опитът от рецесиите в САЩ в близкото минало показва, че съотношението цена/прогнозна печалба на S&P 500 падна малко по-нататък около тяхното начало, дори ако вече беше ниско поради предишни повишения на лихвените проценти и въпреки спадовете в доходността на реалните сигурни активи“, каза Матюс.

„Всичко това ни подсказва, че устойчивостта на последното рали зависи поне толкова от входящите данни за икономическия растеж и корпоративните печалби, колкото и от инфлацията.“

Засега обаче Capital Economics вижда печалби, които ще разочароват пазара и ще натежат допълнително върху акциите, прогнозирайки, че S&P 500 ще падне до дъно от 3200 до средата на 2023 г., около 20% под сегашното си ниво, като други глобални пазари на акции ще се понижат с подобни суми.

Не всички обаче споделят това мнение. Патрик Спенсър, заместник-председател на отдела за акции в Baird, каза пред CNBC, че все още не е видял нищо в данните, което да подсказва, че предстои рецесия в САЩ, и предположи, че данните за инфлацията от миналата седмица показват, че икономиката очаква „меко приземяване“ .”

„Акциите се търгуват при ревизии на печалбите и по-голямата част от диалога е, че търсим рязка рецесия в САЩ, а тя просто не е там в момента“, каза Спенсър.

„Ревизиите на печалбите и печалбите все още изглеждат добре, както в Европа, така и в Обединеното кралство предвид оценката и САЩ, така че ние все още ще застанем зад този аргумент.“

Източник: https://www.cnbc.com/2022/11/17/the-global-stock-market-rally-could-be-about-to-meet-recession-reality.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button