Пазари

Amazon планира да освободи 10 000 служители от тази седмица – NYT

14 ноември (Ройтерс) – Amazon.com Inc (AMZN.O) планира да освободи около 10 000 служители в корпоративни и технологични работни места още тази седмица, съобщи New York Times в понеделник, цитирайки хора, запознати с въпроса .

Съкращенията на работни места ще се съсредоточат върху отдела за устройства на гиганта за електронна търговия, в който се помещава гласовият асистент Alexa, както и отдела за търговия на дребно и човешките ресурси, според доклада, който също така казва, че общият брой на съкращенията остава променлив.

Подразделението, в което се помещава Alexa, отчете оперативна загуба от над 5 милиарда долара годишно, като Amazon обмисля дали трябва да се съсредоточи върху добавянето на нови възможности, когато клиентите използват устройството само за няколко функции.

Компанията не отговори веднага на искане на Ройтерс за коментар.

Съкращенията представляват около 3% от корпоративния персонал, съобщава Times. Amazon наскоро заяви, че ще замрази наемането на корпоративна работна сила за следващите няколко месеца.

Новината идва само седмици след като Amazon предупреди за забавяне на растежа за натоварения празничен сезон, когато генерира най-високи продажби, като каза, че потребителите и фирмите имат по-малко пари за харчене поради нарастващите цени.

Amazon е най-новата американска компания, която прави дълбоки съкращения в базата си служители, за да се подготви за потенциален икономически спад.

Миналата седмица компанията майка на Facebook Meta Platforms (META.O) заяви, че ще съкрати повече от 11 000 работни места, или 13% от работната си сила, за да ограничи разходите. Други компании включват Twitter Inc, собственост на Илон Мъск, Microsoft Corp (MSFT.O) и Snap Inc.

Забавящият се икономически растеж и нарастващите разходи за труд и транспорт възпрепятстваха компаниите, които наемаха агресивно по време на пандемията, когато търсенето на електронна търговия към услуги, базирани на облак, нарасна.

Сега, когато потребителското търсене е засегнато от растящите цени и разходите за заеми, мнозина обмислят съкращения на работни места.

Акциите на Amazon, които загубиха около 40% от стойността си досега тази година, за кратко намалиха загубите и последно се търгуваха с 2%.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button