Пазари

Акциите в Хонконг падат с 2% поради опасения от Covid; Китай запазва референтните лихвени проценти по заемите

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион най-вече паднаха в понеделник на фона на нарастващите опасения за Covid в Китай, тъй като централната му банка запази референтните лихвени проценти по заеми или основните лихвени проценти по заемите на задържане – в съответствие с очакванията.

Индексът Hang Seng в Хонконг падна с 2,02% в последния си час на търговия, което доведе до загуби в по-широкия регион. В континентален Китай Shanghai Composite падна с 0,39% до 3 085,04, а Shenzhen Component също падна с 0,411% до 11 134,47.

В Австралия S&P/ASX 200 беше с 0,17% по-нисък до 7 139,30. Южнокорейският Kospi се понижи с 1,02% до 2419,50. Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се понижи с 1,29%.

Nikkei 225 в Япония се противопостави на регионалната тенденция и се повиши с 0,16% до 27 944,79 при затварянето, докато Topix спечели 0,28% до 1 972,57.

През уикенда изборите в Малайзия доведоха до застой в парламента и партиите се опитват да спечелят подкрепа от други блокове, за да формират правителството. По-късно тази седмица Baidu ще отчете печалби, а Сингапур ще публикува данни за инфлацията.

Сържание

Малайзийските гласоподаватели клонят към консерватизма на изборите през уикенда, казаха анализатори

Липсата на ясна печеливша коалиция на изборите в Малайзия през уикенда показва, че политиката в страната се променя, казаха анализатори. Докато реформите на дълго управляващата коалиция Barisan Nasional бяха популярни, избирателите, включително младежите, клонят към по-консервативни и религиозни партии.

О Ей Сун, старши сътрудник в Сингапурския институт по международни отношения, каза пред CNBC, че „донякъде реформисткият образ“ на либералната опозиционна партия Пакатан Харапан е заплаха за някои избиратели.

„Мисля, че ще бъде изключително трудно за PH, въпреки че е спечелила най-много места, да формира или дори да се присъедини към коалиционно правителство“, каза О.

Историческата загуба на поста на бившия министър-председател и дългогодишен държавник Махатхир Мохамад от мястото му в Лангкави показва, че политиката в Малайзия се променя, според защитника на събранието на По-добра Малайзия и брат на затворения бивш премиер Наджиб Разак, Назир Разак.

„Това е необикновено. Искам да кажа, това е все едно да кажеш, че хората не гласуват за марки. Те гласуват за това, което можете да предоставите за тях. Така че мисля, че политиката се променя“, каза той пред „Squawk Box Asia“ на CNBC в понеделник.

Малайзия наблюдава разпродажба на „греховни“ акции, след като дясната партия спечели повече места

Акциите, свързани с хазарта и консумацията на алкохол в Малайзия, се разпродадоха в понеделник, след като ислямистка партия спечели повече места, отколкото имаше преди изборите в събота.

В миналото Parti Islam Se-Malaysia, или PAS, даде да се разбере много ясно, че не иска хазартни игри и алкохол в Малайзия, каза Ананд Патмакантан, ръководител на регионалните изследвания на капитала в Maybank Kim Eng.

Компаниите, свързани с хазарта, като акциите на Magnum се сринаха с 8%, докато Genting загуби 5,13%, а Sports Toto загуби 6,86%. Бирените компании, регистрирани в Малайзия, включително Carlsberg, се понижиха с около 5%, а Heineken се понижи с повече от 6%.

„Секторите на греха остават изложени на риск“, каза Патмакантан, въпреки че каза, че по-радикалните политики на PAS може да са разводнени.

„Това, от което се нуждаем сега, е яснота как ще се отнасят към тези сектори в бъдеще, като PAS вече има много по-голяма дума“, каза той.

Цените на петрола падат, тъй като Китай е изправен пред опасения от Covid, Goldman Sachs намалява прогнозата

Цените на петрола паднаха с почти един долар, тъй като опасенията за Covid в Китай нараснаха, като нацията видя първите смъртни случаи, свързани с вируса, регистрирани от май тази година.

Фючърсите на суровия петрол Brent загубиха по-малко от един долар, или 0,9%, до 86,83 долара за барел, а американските фючърси на West Texas Intermediate паднаха с 1,09% до 79,21 долара за барел.

Goldman Sachs намали прогнозата си за петрола Brent с $10 до $100 за барел за четвъртото тримесечие на 2022 г., позовавайки се на намаленото търсене в Китай с нарастващите опасения за Covid и недостатъчни подробности от най-новата горна граница на цените на руския петрол от Групата на 7-те държави.

„Ние вярваме, че пазарът има право да се тревожи за бъдещите фундаментални показатели“, казаха икономисти, водени от Джефри Къри, в бележката, добавяйки, че потенциалът от по-нататъшни блокирания в Китай е еквивалентен на последното намаляване на производството от ОПЕК+.

Хамалите в Хонконг: Повторното отваряне и технологичните акции спадат, тъй като Китай съобщава за смъртни случаи, свързани с Covid

Акциите в Хонконг, свързани с повторното отваряне и технологиите, спаднаха в сутрешната сесия в Азия, повличайки надолу по-широкия индекс, тъй като Китай съобщи за първите си смъртни случаи, свързани с Covid от май.

Нацията също видя затегнати ограничения, свързани с Covid, в някои региони, включително столицата Пекин.

Акциите на Cathay Pacific паднаха с 2,14%, Air China се понижиха с повече от 3%, China Eastern Airlines загубиха 2,52%. China Southern Airlines също загуби повече от 4%.

Казино операторите MGM China се сринаха с 6%, Wynn Macao се понижиха с близо 7%, Sands China се отказаха с повече от 6%, а Galaxy Entertainment загубиха около 6%.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button