Пазари

Китайският технологичен гигант Alibaba работи върху конкурент на ChatGPT; акциите скачат

  • Китайският гигант за електронна търговия Alibaba каза пред CNBC в сряда, че работи върху съперник на ChatGPT, присъединявайки се към вълната от технологични фирми, за да се включат в рекламата на чатботовете.
  • Alibaba се присъединява към множество технологични фирми, включително Google и Baidu, за да отговори на OpenAI и ChatGPT AI chatbot на Microsoft.

Китайският гигант за електронна търговия Alibaba каза пред CNBC в сряда, че работи върху съперник на ChatGPT, присъединявайки се към вълната от технологични фирми, за да се включат в рекламата на чатботовете.

Говорител на компанията каза, че компанията работи върху технология в стил ChatGPT и в момента тя се тества вътрешно във фирмата.

Акциите на Alibaba скочиха с 3% в предпазарната търговия в САЩ

Този ход идва, когато технологичните компании в световен мащаб се стремят да се възползват от вълнението, генерирано от ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, създаден от OpenAI. Потребителите могат да задават въпроси на ChatGPT по голямо разнообразие от теми, да пишат есета и дори да генерират код.

ChatGPT попада в категорията на генеративния AI, вид изкуствен интелект, който може да се използва за създаване на текст или изображения. Той се захранва от голям езиков модел, което означава, че използва големи участъци от данни, за да разбере и генерира разговор.

Alibaba каза, че работи върху генеративен AI от 2017 г. Компанията не даде времева линия кога може да пусне своя съперник ChatGPT.

ChatGPT предизвика донякъде надпревара във въоръжаването с ИИ сред най-големите технологични играчи в света. Microsoft инвестира в OpenAI и тази седмица обяви базирана на AI търсачка Bing и браузър Edge, които ще бъдат подкрепени от технологията ChatGPT.

Също тази седмица Google обяви своята технология за чатбот с изкуствен интелект, наречена Bard, като част от план за „червен код“ за отговор на предизвикателството, поставено от ChatGPT.

Китайският гигант за търсене Baidu каза тази седмица, че тества свой собствен чатбот, наречен „Ernie bot“ на английски или „Wenxin Yiyan“ на китайски. Съобщението изпрати акциите до небесата, подчертавайки вълнението на инвеститорите от технологията.

Alibaba, един от най-големите играчи в облачните изчисления в Китай и най-голямата компания за електронна търговия в страната, намекна, че техен собствен чатбот може да бъде интегриран в нейните продукти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button