Пазари

Производителите на електрически превозни средства горят пари, ударени от главоломно високите разходи

14 ноември (Ройтерс) – Всеки път, когато Lucid Group Inc (LCID.O) или Rivian Automotive Inc (RIVN.O) продават електрическа кола, те губят стотици хиляди долари поради зашеметяващите разходи за суровини и производство, последните им печалби показани изявления.

Тримесечните отчети на производителите на електрически превозни средства (EV) от последните две седмици показват, че те се борят да постигнат целите за доставка и бързо изразходват пари.

Разходите за приходи на Lucid скочиха до 492,5 милиона долара през тримесечието юли-септември от 3,3 милиона долара година по-рано, а загубите се увеличиха, тъй като клиентите анулираха поръчки, страхувайки се от дълго време за чакане.

Тъй като макроикономическите ефекти оказват влияние върху компаниите за електрически превозни средства, акциите на тези стартиращи компании рязко падат

Компанията, която стана публична преди малко повече от година и е подкрепена от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, видя пазарната си стойност да се свива с две трети тази година до около 20 милиарда долара от 95 милиарда долара на върха си през ноември 2021 г.

Компанията заяви, че има достатъчно пари, за да се поддържа поне през четвъртото тримесечие на следващата година и се стреми да набере около 1,5 милиарда долара чрез продажба на акции. Цената на акциите му падна със 17% след резултатите и възстанови някои загуби през следващите две сесии, за да завърши в петък с 4,4% спад от преди да бъде отчетено.

Листваната в САЩ британска фирма Arrival SA предупреди миналата седмица, че може да няма достатъчно пари, за да поддържа бизнеса си към края на следващата година и ще трябва да съкрати работни места. Все още не е започнало масово производство.

„Няма да седя тук и да ви казвам, че времето не е трудно“, каза Авинаш Ругубур, президент на британската Arrival SA, пред Reuters в петък.

„Трудно е, ние сме там всеки ден, всяка вечер, работим върху технологиите, превозните средства, а също и върху набирането на капитал.“

Canoo Inc (GOEV.O) заяви през май, че има „съществени съмнения“ относно оставането на действащо предприятие. В края на септември имаше 6,8 милиона долара в брой и еквиваленти, рязко спад от 415 милиона долара година по-рано.

КЕШЪТ Е ЦАР

Много стартиращи фирми за електромобили записаха огромни загуби през септемврийското тримесечие и предупредиха, че високите разходи ще останат поради нарастващата инфлация и глобалната криза на веригата за доставки. Само година по-рано няколко листнаха акциите си на високи цени, привлечени от успеха на Tesla (TSLA.O), сега най-скъпият производител на автомобили в света.

Tesla преживя това, което нейният шеф Илон Мъск тогава нарече „производствен ад“, преодолявайки затрудненията в доставките със сделки за батерии с ключови доставчици и увеличавайки производството за хитовия Model 3.

Компанията обаче се сблъска с тези предизвикателства в различно време, когато беше почти единственият чист производител на електромобили и конкуренцията от наследени автомобилни производители, включително General Motors (GM.N) и Volkswagen (VOWG_p.DE), беше в зародиш.

През последното тримесечие Tesla отчете печалба от 3,3 милиарда долара.

„В бизнеса с електромобили… ранният етап е упражнение за изгаряне на пари, трудно е да се преодолее гърбицата“, каза анализаторът на Canaccord Genuity Джордж Джанарикас.

Анализатори казаха, че тези компании трябва да намерят начини да спестят пари, ако искат да надживеят лошата икономика. Фирмите са възприели различни подходи.

Rivian прехвърля повече доставки на автомобили в Съединените щати към железопътен товарен транспорт, докато Lucid обмисля това като опция.

Lordstown Motors (RIDE.O), която издаде известие за действащо предприятие миналата година, което доведе до напускането на нейните висши шефове, намали производството.

Производителят на камиони продаде една пета от себе си на технологичния гигант Foxconn (2327.TW) този месец. Миналата година той продаде завода си в Охайо на тайванската фирма, сделка, наложена от необходимостта от средства, за да започне производството на своите пикапи Endurance.

Все пак по-високата производителност в крайна сметка ще намали цената на автомобил и ограничаването на производството може да застраши пътя към рентабилността, казаха анализатори.

Rivian, подкрепяна от Amazon.com (AMZN.O) и Ford Motor (F.N), имаше 13,8 милиарда долара в брой в края на септември. Освен това има договор за доставка на 100 000 електрически микробуса за доставка на Amazon. Но себестойността на продадените стоки е била около 220 000 долара на кола спрямо средна продажна цена от 81 000 долара през тримесечието, изчислява CFRA.

Gianarikas от Canaccord каза, че тук може да има поуки от дотком балона от 90-те: „Не винаги е успявала компанията с най-добрия бизнес план. Това беше компанията с най-добрия баланс.“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button