Крипто

Биткойн се срива, докато Binance се оттегля от спасяването на FTX. Това ли е новата крипто криза?

Криптовалутите навсякъде понасят огромен удар, като биткойнът достига годишно дъно, след като се съобщава, че третата по големина крипто борса FTX Trading преживява ликвидна криза, като регулаторите сега се намесват.

Биткойнът падна под границата от 16 000 долара (16 000 евро) в четвъртък, като се възстанови леко в петък до 17 000 долара (17 000 евро), като други алткойни следват мрачния модел. Някои се страхуват, че това може да е следващата сага Terra Luna, която да накара мнозина да загубят спестяванията си.

Ситуацията стана много по-лоша, след като най-голямата крипто борса Binance отмени намерението си да купи своя съперник, неамериканската единица на FTX, тъй като според главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао (по-известен като CZ), FTX изпитва „значителна ликвидност хрускам“.

„В резултат на корпоративен дю дилиджънс, както и последните новинарски доклади относно злоупотреби с клиентски средства и предполагаеми разследвания на американски агенции, ние решихме, че няма да продължим с потенциалното придобиване на FTX.com“, гласи изявление на Binance, видяно от Euronews Next.

„В началото нашата надежда беше да можем да подкрепим клиентите на FTX, за да осигурят ликвидност, но проблемите са извън нашия контрол или възможност да помогнем“.

CZ каза, че е подписал писмо за намерение за закупуване на компанията, което изпрати крипто света в лудост с падане на цените, тъй като изглеждаше, че евентуалната покупка на Binance е спасителна програма. Но цените на крипто се понижиха още повече, като биткойнът падна с повече от 15 процента, а етерът отбеляза спад от 30 процента.

Инвеститорите на FTX се втурнаха да изтеглят парите си след съобщението. Беше съобщено, че 6 милиарда долара (6 милиарда евро) са били изтеглени само за три дни от началото на сагата.

Как се случи това и крипто криза ли е? Euronews Next разглежда.

Сържание

Как започна?

Главният изпълнителен директор и основател на FTX, Сам Банкман-Фрид е известен с инициалите си SBF и като „крипто хлапето“, тъй като е само на 30 години.

Миналата седмица CoinDesk съобщи, че голяма част от баланса на търговската компания на Bankman-Fried Alameda Research е в цифровия токен на FTX, наречен FTT.

След това нараснаха опасенията относно очевидната несъстоятелност на борсата и след съобщението на CZ за придобиване на базираната в Бахамската борса фирма, имаше забавяне на тегленията от клиенти на FTX.

Цената на крипто токена на FTX също се срина с 80 процента, изтривайки стойност от 2 милиарда долара (2 милиарда евро). FTT се срина до около $3 (малко под €3) от цената си през уикенда от около $20 (малко под €20).

Що се отнася до Банкман-Фрид, личното му богатство се срина с почти 94 процента за един ден до 991,5 милиона долара (991,8 милиона евро) и сега той изчезна от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Това ли е крипто моментът на Lehman Brother?

„Това, на което сме свидетели, е, че това не е твърде голямо, за да се провали. Това не е момент на брат на Lehman“, каза Паскал Готейр, главен изпълнителен директор на крипто портфейла Ledger, пред Euronews Next.

„Историята на FTX е класическа история за лошо управление и управление, което не прави правилното нещо и няма нищо общо със самите криптовалути“, каза той, добавяйки, че FTX е млада компания, която е само на четири години, както много крипто компании.

Но докато криптовалутите сега са в свободно падане, това може да е момент за нулиране за тях, след като „лошите актьори“ бъдат унищожени.

„Бих казал на инвеститорите, че е време да се тревожат и да потърсят убежище от криптовалутите и да ги извадят от борсите, каза Готие.

„Виждам, че Bitcoin и Ethereum понасят голям удар, което е много естествено и всъщност е добро нещо. Когато изчистите лошите актьори, това някак си нулира индустрията. След като стигнете дъното, тя ще се вдигне отново“.

Междувременно Bankman-Fried беше приветстван като донякъде спасител на крипто, тъй като помогна на други компании, които се сблъскаха с трудности по време на тази така наречена „крипто зима“, най-вече Voyager Digital, която се провали, след като имаше дял в Terra.

Bankman-Fried каза на инвеститорите, че FTX е изправен пред недостиг от до $8 милиарда (€8 милиарда) от заявки за теглене и се нуждае от спешно финансиране. За момента не е ясно дали други крипто компании ще се намесят, но биха могли.

Той също така изтри туитове във вторник, показващи, че FTX има достатъчно активи, за да покрие притежанията на клиентите.

Какво означава това за регулирането?

Законодателите вероятно обръщат голямо внимание на случващото се с FTX.

Комисията по ценните книжа на Бахамите замразява активи на FTX Digital Markets, дъщерно дружество на FTX.

Bloomberg също съобщи в сряда, че FTX е изправена пред регулаторно разследване от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ и Комисията за търговия със стокови фючърси също проучва компанията и отношенията й със сестринския й партньор Alameda Research и FTX US.

Това може да доведе до нова вълна от регулиране на крипто борсите, което според Готие може да бъде само добро нещо, което е трябвало да се случи по-рано.

„Регулирането обикновено се случва само след голям спад, например, това, което видяхме с братята Леман. С FTX всичко беше в сянка и не знаете какво се случва, докато не стане твърде късно“, каза той.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button