Крипто

Хипербиткойнизация: пропадащите икономики, властните правителства тласкат хората да приемат биткойни

Хипербиткойнизация: За биткойн идеалистите предстоящата утопия за глобалните финанси започва с биткойн, който разрушава фиатната хегемония. Това цивилизационно предложение се хареса на шифрограмите от ранните дни на Биткойн. Сега криптовалутата стана мейнстрийм, тъй като обикновените хора са все повече тласкани от провалени икономики и властни правителствени политики.

Съоснователят на института Satoshi Nakamoto Daniel Krawisz описва идването на Биткойн на власт като „хипербиткойнизация“. Това ще се появи отчасти поради лоши политики, провалени икономики и властна намеса на правителството. Това ще принуди хората да се откажат от фиатната хегемония.

„Демонетизацията на валутата, предизвикана от биткойн, или хипербиткойнизацията“, е това, което би се случило, ако „която и да е нещастна валута“ застане „на пътя на биткойн към пълно световно господство“, казва Кравиш. „Ако това се случи, валутата бързо ще загуби стойност, тъй като биткойнът я измества.“

От неотдавнашното потушаване на политическите протести от страна на правителството става ясно, че винаги, когато хората са принудени, те мигрират към следващата технология, за да утвърдят своята свобода на действие. Докато светът навлиза в несигурен сезон с рецесията, хипербиткойнизацията може най-накрая да стане реалност.

Сържание

Хипербиткойнизация: провалите на фиатните пари

Ливан, Турция, Венецуела, Куба, Зимбабве и няколко други страни са изправени пред проблеми на хиперинфлация. Фиатните валути са в надпревара към дъното, което кара правителствата да прилагат съмнителни политики, за да спрат гниенето.

Но позоваването на специални правомощия от президентите, контролът на цените и сурогатните валути също се конкурират с икономическите санкции, лошото управление и други структурни фактори, които правят усилията на правителството за фискален контрол безполезни. Освен това лишава гражданите от контрол върху техните пари.

Хуманитарните провали на фиатните пари бяха очевидни във Венецуела някъде през 2019 г. Семействата бяха принудени да купуват развалена храна и да дават децата си за осиновяване в лицето на недостига на основни стоки. При последното официално преброяване инфлацията във Венецуела е 151% през май.

Подобни трагични случаи внушават спешността за алтернативна валута, която не е уязвима от капризите на централните банки. В Ливан провалените правителствени политики ограбиха спестяванията и пенсиите на хората. Нейната национална валута също драстично загуби стойност.

Обръщайки се към биткойн

Според скорошен доклад на CNBC, хората в Ливан все повече се обръщат към биткойн, за да запазят стойността на парите си след тежка финансова криза, причинена от десетилетия на „скъпи войни и лоши решения за харчене“.

Гражданите използват биткойн като средство за плащане както за местни, така и за чуждестранни транзакции, се казва в доклада. Стабилната монета USDT също е популярна в страната. Въпреки че крипто не е разрешено като платежно средство от ливанското правителство, хората просто не изглежда да ги е грижа.

Бизнесът популяризира крипто като приемлив метод на плащане в Instagram и други социални медийни платформи, съобщи CNBC. Добавя се, че банковата система е разбита и местната ливанска лира е загубила 95% от стойността си от 2019 г. насам. Банките ограничават тегленията.

Нарастващите глобални разходи за храни и енергия, предизвикани от войната в Украйна и последствията от пандемията COVID-19, влошиха недостига на храни и доведоха до още по-висока инфлация тази година. Според официални данни годишната инфлация е била 162% през септември, една от най-високите в света.

Правителствена репресия

Икономически провалените и изолирани правителства исторически са прибягвали до обсебен контрол върху институциите и репресии срещу гражданите, когато изразяват протести. В Зимбабве, където инфлацията достигна световен връх от 269% през октомври, властите решиха да се противопоставят на несъгласието.

Зимбабве често се цитира като добър случай за приемане на биткойн поради дългогодишните проблеми с валутата. През януари 2019 г. правителството забрани популярните социални мрежи, за да сдържат протести, и затъмни отразяването на бруталните правителствени репресии.

Съобщава се, че ограничаването е довело до смъртта на 12 души и е оставило повече от 60 жертви на огнестрелно оръжие в болница. Побоите бяха широко разпространени. В миналото обаче репресиите са довели до откриването на нови технологични възможности.

Жителите на Зимбабве отговориха на пълното спиране на интернет, като мигрираха към Telegram. Telegram е проектиран като приложение за комуникация, за да устои на наблюдение и потискане. Гражданите също отключиха забранени социални мрежи, Whatsapp, Facebook и Youtube, чрез виртуални частни мрежи (VPN).

Скандалната банкнота от Зимбабве от 100 трилиона долара

Тъй като гражданите си връщат демократичните свободи чрез алтернативни комуникационни канали, има причина да вярваме, че те ще последват примера си при възстановяване на финансовите си свободи чрез устойчиви на цензура валути като биткойн.

Наистина биткойнът продължава да процъфтява в социалните медии, откакто Резервната банка на Зимбабве, централната банка на страната, забрани търговията с криптовалута и затвори две борси през май 2018 г.

Но търговията не умря със забраната. Вместо това, той се преоткри в Whatsapp чрез peer-to-peer сделки. С течение на времето крипто ентусиастите изградиха силни групи в Whatsapp, където споделят информация и новини за развитието в сектора.

Сега те използват подобни групи, за да купуват и продават криптовалута, като използват връзки, които вече познават, или нови. Изграденото доверие в тази общност е от ключово значение за изграждането на увереност и предотвратяването на кражби.

За да се бори с инфлацията, правителството на Зимбабве разкри схема, която позволява на обикновените хора да купуват златни монети, използвайки местната валута. Планът също така има за цел да помогне на хората в страна, която е преживяла най-лошата инфлация в историята от 4 милиарда процента, да запазят стойността.

Възвръщане на личната финансова свобода

Някои страни разчистват тревата за крипто чрез меко регулиране. Други несъзнателно правят същото, като не успяват да овладеят инфлацията. Това доведе до преломна точка, в която гражданите си връщат свободата чрез алтернативни валути, предимно биткойни.

В Турция правителствените репресии срещу крипто борсите не успяха да спрат гражданите да се обърнат към BTC. Инфлацията в страната достигна 24-годишен връх от 86% през октомври. Турция също забрани крипто плащанията през 2021 г.

Според данните на LocalBitcoins сделките BTC peer-to-peer в Турция са се повишили с 51% и 40% през Q1 и Q2 на 2022 г. Всичко това се случи, когато стойността на турската лира рязко спадна. Хората използват биткойн като хедж срещу инфлация.

Chainalysis казва, че турските граждани са получили 192 милиарда долара в криптовалута между 2021 г. и юни 2022 г. Страната има едни от най-бързите нива на приемане на биткойни в света.

Биткойнът продължава да навлиза по целия свят. Това се случи чрез прогресивни правителствени политики и нарастващо приемане от потребителите. Провалът на фиатните валути в развиващите се икономики ще продължи да принуждава гражданите да си върнат собствеността върху парите си.

В повратната точка на хипербиткойнизацията, радикалната визия на Daniel Krawisz за финансова свобода и приобщаване ще види гражданите от по-бедните страни да извършват транзакции по начин, който е без граници и без разрешения.

Източници:

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button