Крипто

Законодателите на ЕС одобриха първата в света всеобхватна рамка за регулиране на крипто

Законодателите в Европейския парламент одобриха първия в света цялостен пакет от правила, насочени към регулиране на индустрията на криптовалутите.

При гласуване в четвъртък Европейският парламент гласува с 517 „за“ и 38 „против“ приемането на Закона за пазарите в крипто, или MiCA. Законодателството, което се стреми да намали рисковете за потребителите, които купуват крипто активи, ще означава, че доставчиците могат да поемат отговорност, ако загубят крипто активите на инвеститорите.

Правилата ще наложат редица изисквания на крипто платформите, издателите на токени и търговците по отношение на прозрачността, разкриването, разрешаването и надзора на транзакциите, се казва в изявление на Европейския парламент в четвъртък.

От платформите ще се изисква да информират потребителите за рисковете, свързани с техните операции, докато продажбите на нови токени също ще бъдат регулирани.

Стабилните монети като tether и USDC на Circle ще трябва да поддържат достатъчно резерви, за да отговорят на заявките за обратно изкупуване в случай на масови тегления. Стабилните монети, които станат твърде големи, също са изправени пред ограничаване на транзакции до 200 милиона евро (220 милиона долара) на ден.

Европейският орган за ценни книжа и пазари или ESMA ще получи правомощия да се намеси и да забрани или ограничи крипто платформите, ако се установи, че не защитават правилно инвеститорите или застрашават целостта на пазара или финансовата стабилност.

MiCA също се занимава с опасенията за околната среда, свързани с крипто, като фирмите са принудени да разкриват своята консумация на енергия, както и въздействието на цифровите активи върху околната среда.

Мейрид Макгинес, европейски комисар по финансовите услуги, приветства одобрението на закона в четвъртък и каза, че очаква правилата да започнат да се прилагат „от следващата година“.

Андрю Уитуърт, политически директор за EMEA на блокчейн фирмата Ripple, каза, че парламентарната благословия бележи „важен крайъгълен камък за крипто индустрията по света“.

„Последователността в прилагането в целия ЕС ще бъде от ключово значение за предоставянето на крипто компаниите на оперативна яснота, за да стимулират иновациите в цяла Европа и да предпазват от неволно фрагментиране на единния пазар“, каза Уитуърт пред CNBC по имейл.

„Като част от това е необходимо да се гарантира, че законодателството се прилага пропорционално по отношение на това как се третират крипто предложенията на различните компании, въз основа на рисковите профили на техните дейности.“

Стъпка пред САЩ

Парламентът също така одобри отделен закон, който има за цел да намали анонимността, свързана с трансферите на криптовалути като биткойн

Това прилага така нареченото „правило за пътуване“, което изисква от финансовите компании да проверяват, записват и предават информация както за подателя, така и за получателя, за крипто транзакции, за да помогнат в борбата с прането на пари.

Трансфери между борси и така наречените „самостоятелни портфейли“, притежавани от физически лица, ще трябва да бъдат докладвани, ако сумата надхвърли прага от 1000 евро, спорен въпрос за крипто ентусиастите, които често търгуват с цифрови валути от съображения за поверителност.

В туит Changpeng Zhao, главен изпълнителен директор на най-голямата крипто борса в света Binance, каза, че компанията му е „готова да направи корекции в нашия бизнес през следващите 12-18 месеца, за да бъде в състояние на пълно съответствие“.

Binance е под интензивен контрол от страна на регулаторите относно начина, по който работи. През март Комисията за стокови фючърси и търговия съди Binance, Zhao и бившия главен директор по съответствието на Binance, Самуел Лим, твърдейки, че компанията активно е привличала потребители от САЩ без разрешение.

Джао приветства MiCA като „прагматично решение на предизвикателствата, пред които колективно сме изправени“.

Регулаторите се опитаха да овладеят крипто пазара след множество катастрофални провали в индустрията. През май terraUSD, спорен стейбълкойн проект, се разпадна в пламък от 60 милиарда долара, след като инвеститорите загубиха доверие в техническата му основа.

Крахът на terraUSD предизвика верижна реакция в индустрията, като различни други фирми, включително Three Arrows Capital, BlockFi и Voyager Digital, също фалираха. FTX, бившата четвърта по големина крипто борса, подаде молба за банкрут през ноември в най-известния провал на крипто индустрията до момента.

Този ход поставя ЕС крачка пред САЩ и Обединеното кралство, които все още не са въвели официални правила за крипто пространството. Официален представител на Обединеното кралство в понеделник каза, че конкретна крипто регулация може да влезе в сила в рамките на около година.

След като законите на ЕС влязат в сила, крипто компаниите ще могат да използват своите лицензи в една европейска държава, за да „паспортират“ своите услуги в различни държави-членки. Крипто компаниите се борят да получат лицензи от различни европейски органи и да отворят нови офиси в очакване на влизането на закона в сила.

Крипто борсите Coinbase и Kraken наскоро получиха лицензи за доставчик на услуги за виртуални активи в Дъблин. Фирмата за блокчейн Ripple търси лиценз от Ирландската централна банка.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button