Крипто

Беше тежка година за крипто – но инвеститорите все още може да имат данъчна сметка. Ето как да се подготвите

След тежка година за криптовалутата, включително неотдавнашния срив на FTX, може да има данъчни възможности за крипто инвеститорите.

Въпреки скорошните загуби, инвеститорите може да имат изненадващи печалби за 2022 г., според експерти.

След тежка година за криптовалута, данъците може да не са основен приоритет за инвеститорите в дигитална валута, поразени от големи загуби.

Но падащият крипто пазар и неотдавнашният срив на обмена на дигитална валута FTX може да повлияе на данъчната сметка за следващата година – и след това, според финансови експерти.

Въпреки скорошните загуби, „печалбите от по-рано през годината все още са в книгите“, каза Андрю Гордън, данъчен адвокат, CPA и президент на Gordon Law Group.

Обикновено крипто търговията е по-активна, когато пазарът върви нагоре и тогава е по-вероятно да понесете печалби, каза той.

Въпреки това е възможно също да имате печалби дори когато пазарът спадне, в зависимост от това кога сте купили и продали активите.

IRS определя криптовалутата като собственост за данъчни цели и трябва да плащате такси върху разликата между покупната и продажната цена.

Въпреки че закупуването на цифрова валута не е облагаемо събитие, може да дължите налози, като конвертирате активи в пари, търгувате за друга монета, използвате я за плащане на стоки и услуги, получавате плащане за работа и др.

Как да намалите данъчната си сметка за крипто

Откакто достигна исторически връх от над 68 000 долара през ноември 2021 г., цената на биткойн спадна с повече от три четвърти, падайки под 17 000 долара към 15 ноември.

Ако седите на крипто загуби, може да има сребърна подплата: шансът да компенсирате печалбите от 2022 г. или да пренесете загуби, за да намалите печалбите през следващите години, обясни Гордън.

Стратегията, известна като събиране на данъчни загуби, може да се прилага за печалби от цифрова валута или други активи, като изплащания на взаимни фондове в края на годината. След като намалите инвестиционните печалби, можете да използвате до $3000 загуби годишно, за да компенсирате редовния доход.

И ако все още искате излагане на дигитален актив, можете да „продадете и купите обратно веднага“, каза Райън Лоси, CPA и изпълнителен вицепрезидент на фирмата за CPA, PIASCIK.

Понастоящем така нареченото „правило за измиваща продажба“ – което блокира инвеститорите да купуват „по същество идентичен“ актив 30 дни преди или след продажбата – не се прилага за криптовалута, каза той.

Как колапсът на FTX може да повлияе на вашите данъци

Въпреки че крипто данъците вече са сложни, те са още по-мрачни за клиентите на FTX. „Има различни начини, по които може да се лекува, в зависимост от фактите по случая“, каза Лози.

Може да сте в състояние да поискате капиталова загуба или „приспадане на лош дълг“ и да отпишете това, което сте платили за актива. Но „трябва да се направи само когато тази загуба е сигурна“, каза Гордън.

Тъй като делото за фалит на FTX е в неопределеност, клиентите могат да изберат да подадат молба за удължаване на данъка и да изчакат да излязат повече подробности, каза Лоси.

„Това е въпрос за индивида и неговия данъчен служител“, добави Гордън. „Няма ясен начин да се справим с това.“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button