Пазари

Поглъщането на Activision от Microsoft за 69 милиарда долара е под съмнение, тъй като британският регулатор повдига опасения за конкуренцията

Британският регулатор на конкуренцията казва, че придобиването от Microsoft на стойност 69 милиарда долара на игралния гигант Activision Blizzard може да навреди на конкуренцията на пазара на игри в Обединеното кралство и че може да блокира сделката.

Органът за конкуренция и пазари публикува временно решение относно сделката в сряда, в което се посочва, че придобиването поражда опасения за конкуренцията и може да доведе до по-високи цени, по-малко възможности за избор и по-малко иновации.

В известие за възможни корективи, изпратено до двете страни, CMA каза, че може да изиска от Microsoft:

  • продаде бизнеса, свързан с неговия популярен франчайз Call of Duty
  • да се освободи от сегмента Activision на Activision Blizzard
  • да се откажат от Activision и Blizzard
  • прекрати сделката

Microsoft и Activision Blizzard трябва да отговорят до 22 февруари. CMA трябва да излезе с окончателно решение на 26 април. Регулаторът започна задълбочено разследване на сделката на 1 септември.

CMA е загрижен, че сделката с Activision може да засили позицията на Microsoft на пазара на облачни игри, добавяйки Call of Duty и други доходоносни заглавия към своята облачна платформа Xbox Game Pass.

Облачните игри, които позволяват на геймърите да играят игри през интернет на устройства, различни от конзола, все още са в начален стадий и все още не са технология за масовия пазар.

Сделката също ще даде тласък на конзолния бизнес на Microsoft, каза CMA, добавяйки, че Microsoft ще намери за „търговски изгодно“ да направи игрите на Activision ексклузивни за своя Xbox хардуер или достъпни за PlayStation „при значително по-лоши условия“.

Това „може значително да намали конкуренцията между Xbox и PlayStation в Обединеното кралство, което от своя страна да навреди на британските геймъри“, отбелязва пазачът.

Акциите на Activision Blizzard паднаха с 2% в сряда след съобщението на CMA. Междувременно акциите на Microsoft се търгуваха с 2% по-високо на фона на съобщението за напредъка на технологичния гигант в областта на изкуствения интелект.

„Ние се ангажираме да предлагаме ефективни и лесно приложими решения, които отговарят на опасенията на CMA“, каза Рима Алайли, корпоративен вицепрезидент на Microsoft и заместник-главен съветник, в изявление, изпратено по имейл до CNBC.

Говорител на Activision Blizzard каза, че компанията се надява да „помогне на CMA да разбере по-добре нашата индустрия, за да гарантира, че могат да постигнат заявения си мандат за насърчаване на среда, в която хората могат да бъдат уверени, че получават страхотен избор и справедливи сделки.“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button