Пазари

Нощите на Мъск в Twitter предизвикват безпокойство у инвеститорите на Tesla

САН ФРАНЦИСКО, 15 ноември (Ройтерс) – През 2018 г. Илон Мъск работеше през нощта и спеше във фабриките на Tesla Inc (TSLA.O) в Калифорния и Невада, докато компанията се бореше да увеличи производството на Model 3.

В понеделник Мъск каза, че е работил цяла нощ в централата на Twitter в Сан Франциско и ще продължи да „работи и спи тук“, докато платформата за социални медии – която той наскоро придоби за 44 милиарда долара – не бъде поправена.

Мъск, който се самоопределя като „наномениджър“, склонността му да работи дълги часове в моменти на криза е добре позната част от неговата марка. Но дълбокото гмуркане на милиардера в Twitter след продължително изкупуване, което той се опита да отмени, кара някои инвеститори в Tesla да се тревожат за способността му да се съсредоточи върху ролята си на главен изпълнителен директор на най-ценния производител на автомобили в света.

„Инвеститорите на Tesla ще бъдат разочаровани“, каза Джийн Мънстър, управляващ партньор във фирмата за рисков капитал Loup Ventures. „Той вероятно ще прекарва повече време в Twitter, отколкото всеки инвеститор в Tesla се чувства комфортно.“

Мъск, който се очаква да свидетелства в съда в сряда за това дали пакетът от заплати от 56 милиарда долара в Tesla е оправдан, не отговори на имейл на Ройтерс с искане за коментар.

Той туитна в понеделник „И аз имам Tesla в защита“, като каза, че планира да работи в производителя на електрически превозни средства през част от тази седмица. Tesla има офис в Пало Алто, Калифорния, и фабрика във Фремонт, Калифорния.

Акциите на Tesla паднаха с 50% от началото на април, когато той разкри, че е взел дял в Twitter. Продажбите на собствените акции на Tesla на Мъск – общо 20 милиарда долара, откакто той разкри дела си в Twitter – увеличиха натиска.

Tesla е изправена пред нарастващ списък от предизвикателства от опасения за търсенето в Китай до регулаторно проучване на твърденията, които прави относно способностите на своята технология за подпомагане на водача „Автопилот“ в Съединените щати.

Досега този месец туитовете на Мъск за усилията му да рестартира Twitter представляват повече от две трети от публикациите му в платформата, която той придоби през октомври, според данни на Ройтерс.

Tesla представлява само 3% от своите туитове от 1 ноември до 15 ноември, което е спад от средно почти 16% през предходните осем месеца.

Ройтерс Графика

Мънстър каза, че очаква Twitter да погълне вниманието на Мъск през следващите шест до 12 месеца, добавяйки, че Tesla е по-развита компания в сравнение с предишните дни и по-малко разчитаща на Мъск.

През последните дни Мъск каза, че работата му се е увеличила значително след покупката му в Twitter.

„Имам твърде много работа в чинията си“, каза той чрез видео връзка към бизнес конференция в Индонезия в понеделник, като каза, че работи „от сутрин до вечер седем дни в седмицата“.

„След като Twitter е насочен по правилния път, мисля, че е много по-лесно да се управлява от SpaceX или Tesla“, каза Мъск по-рано този месец на инвестиционната конференция Baron, имайки предвид аерокосмическата компания, която той също управлява.

Инвеститорът на Tesla Рос Гербер, силен поддръжник на Мъск, каза във вторник, че Tesla трябва да намери заместник за своя многозадачен главен изпълнителен директор. „Мисля, че той най-накрая достигна точка, в която наистина се предизвиква. Мисля, че трябва да намерят правилния човек. И честно казано, те просто нямат този човек.“

„МИНИМАЛНО ВРЕМЕ“

Бордът на Tesla изрази загриженост относно ангажимента на Мъск към SpaceX и няколко по-малки компании. Председателят на борда на директорите на Tesla Робин Денхолм каза в имейл от 2018 г., че „минималното време“, което Мъск прекарва в Tesla, „става все по-проблематично“, според съдебните документи, свързани с неговия процес на заплащане. Акционер на Tesla казва, че бордът не е одобрил Платен пакет от 56 милиарда долара за него, без да изисква цялото му внимание.

Друг член на борда, Айра Еренпрейс, отбеляза по време на процеса, че на Мъск е плащано за резултати, а не за прекарано време, възглед, повторен от Мъск в показания от 2021 г. На годишната среща на Tesla през август Мъск отговори на въпрос за „риска на ключовия човек“, като приветства колегите си, казвайки: „Имаме много талантлив екип тук. Така че мисля, че Tesla ще продължи да се справя много добре, дори ако бях отвлечен от извънземни или може би се върнах на родната си планета.“

Мъск е доказвал, че съмняващите се грешат преди и някои ранни инвеститори казват, че очакват той да се справи с предизвикателството на Twitter. „Когато получите предприемач, който прави всичко, което е направил, трябва просто да му целуваме краката. Човекът е страхотен“, каза милиардерът инвеститор Тим Дрейпър пред Ройтерс.

Източник: https://www.reuters.com/business/autos-transportation/musks-all-nighters-twitter-raise-concern-tesla-investors-2022-11-15/

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button