Пазари

Петролът пада с отслабването на геополитическото напрежение, опасенията за Китай Covid се завръщат

Цените на петрола се понижиха за втори ден в началото на азиатската търговия в четвъртък, тъй като опасенията относно геополитическото напрежение отслабнаха и нарастващият брой случаи на Covid-19 в Китай добави притеснения за търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с 62 цента, или 0,7%, до $92,24 за барел в 01:10 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 65 цента, или 0,8%, до 84,94 долара за барел.

Brent се понижи с 1,1%, а WTI с 1,5% в сряда, след като доставките на руски петрол през тръбопровода Дружба за Унгария бяха рестартирани.

Суровият петрол падна, след като НАТО отстрани ракетната атака на Русия срещу Полша, докато опасенията за търсенето (са) отново във фокуса на търговците на фона на продължаващите ограничения на Covid в Китай и мрачните глобални икономически перспективи“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Полша и военният алианс НАТО заявиха в сряда, че ракета, която се е разбила в Полша, вероятно е била случайно изстреляна от противовъздушната отбрана на Украйна, а не руски удар, облекчавайки страховете от войната между Русия и Украйна, която ще прехвърли границата.

Цените на петрола се понижиха въпреки по-голямото от очакваното намаляване на запасите от суров петрол в Съединените щати, добави Тенг.

Запасите от суров петрол в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, паднаха с 5,4 милиона барела през седмицата, приключила на 11 ноември, до 435,4 милиона барела, съобщи Администрацията за енергийна информация в сряда, в сравнение с очакванията в анкета на Ройтерс за спад от 440 000 барела .

Запасите от бензин и дестилатни горива обаче се повишиха с повече от очакванията.

Очаква се повече петрол да тече към САЩ, тъй като TC Energy премахна форсмажорни обстоятелства на своя тръбопровод Keystone с 622 000 барела на ден, който снабдява Средния запад и крайбрежието на Персийския залив, който намали доставките със 7%.

Продължителните опасения за слабо търсене в Китай също „държат пазарите на земята“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, тъй като продължава да отчита повече случаи на COVID в големите градове.

Тъй като случаите на Covid в Китай продължават да нарастват, особено докато се приближаваме към сезона на грипа, търговците остават с малко възможности за пренастройка на позициите, отразявайки възможността за повече блокирания в гъсто населените центрове, които нараняват търсенето на петрол експоненциално повече от други области на икономиката, “, каза Инес.

Броят на случаите на Covid в Китай е малък в сравнение с останалия свят, но той поддържа строги политики за премахване на случаите, преди те да се разпространят допълнително.

Националната здравна комисия съобщи за 23 276 нови инфекции с Covid-19 на 16 ноември, от които над 20 000 са безсимптомни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button