Сделки

Енергийни компании, получили милиарди от Германия, отпуснаха бонуси в размер на милиони долари за своите служители

Енергийни компании в Германия раздадоха милиони долари в бонуси на своите търговци след получени милиарди от правителството

Германските енергийни компании „Сефе енерджи“ (Sefe Energy) и „Унипер“ (Uniper) са предоставили значителни суми в бонуси на своите търговци, които работят за тях, според информация от източници, запознати със случая.

През 2022 година, само няколко месеца след като двата енергийни гиганта получиха милиарди от Германия, за да бъдат спасени от рекордни загуби в резултат на спрените доставки на руски природен газ, те раздадоха милиони долари на своите служители във формата на бонуси за добро представяне.

Германия предостави общо около 26 милиарда евро (28,25 милиарда долара) в вид на капиталови инвестиции и заеми на „Сефе енерджи“ и „Унипер“, с цел да стабилизира двете компании.

За да компенсират липсата на руски газ, те бяха принудени да закупят природен газ на високи цени от международните пазари.

Преди кризата, Русия беше основният доставчик на природен газ за Германия.

Решението на компаниите, които бяха спасени с обществени средства, да плащат големи бонуси на своите служители въздейства върху въпросите за използването на данъците от германските граждани.

Въпреки това, представители на компаниите аргументират, че са принудени да плащат значителни суми на определени служители, за да запазят конкурентоспособността си.

За да получат държавната помощ, „Сефе енерджи“ и „Унипер“ се съгласиха да ограничат възнагражденията на управителите си, но това ограничение не важи за всички служители.

Източници разкриха, че около 200 търговци, работещи в лондонското подразделение на „Сефе енерджи“, са получили допълнителни възнаграждения в размер на стотици милиони долари.

Бонусите за търговците на средно ниво в компанията се оценяват между 5 и 7 милиона долара за всеки от тях.

„Сефе енерджи“ представляваше германското подразделение на руския държавен концерн „Газпром“ преди да бъде национализирана от Германия миналата година.

„Унипер“ потвърди, че са изплатени бонуси на техните търговци, но сумите за тази година бяха по-ниски от предходната година, според източници.

Фактът, че компаниите, които бяха спасени с публични средства, отпускат големи бонуси, вдига въпроси относно използването на парите на данъкоплатците в Германия.

Въпреки това, тези компании твърдят, че изплащането на значителни бонуси е необходимо, за да запазят талантливите си служители и да се конкурират на пазара на труда.

Ситуацията подчертава сложността на балансирането между финансовата стабилност на компаниите и отговорното използване на публични ресурси. Общественото мнение в Германия изразява съмнения относно тези практики, които задълбочават разискването за връзката между бизнеса и държавата в контекста на икономическата подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button