Валути

На фона на очаквания втори тур на президентските избори в Турция, турската лира, акциите и доларовите облигации претърпяха спад.

Турската лира отбеляза падение, също така акциите и доларовите облигации регистрираха намаление поради несигурността, свързана с предстоящите избори в страната.

В светлината на очертания втори тур на президентските избори в Турция, националната валута на страната – лирата, достигна двумесечно дъно, а турските държавни облигации, измерени в долари, се поевтиняха. Този развой на събития възникна, след като никой от кандидатите не успя да получи повече от 50% подкрепа на гласуването вчера, както съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Водещият кандидат в първия тур, президентът Реджеп Ердоган, все още е предвождащ, но му липсва малко за да осигури необходимото мнозинство според настоящите резултати.

Акциите на турските банки също пострадаха в началото на търговията, като основният банков индекс падна с повече от 8%.

Към 11:33 часа днес, лирата се търгуваше на ниво от 19,65 за долар, след като по-рано спадна до 19,70 – най-ниската стойност от март, когато достигна исторически рекорд от 19,80 за долар след силните земетресения.

Истанбулската борса изведе намаление от 2%, след като по-рано през деня спадна с цели 6,38%, активирайки механизма за спиране на търговията.

Държавните облигации, издадени от Турция и измерени в долари, изпитаха значителен спад от над 7 цента, докато петгодишният суап за кредитно неизпълнение се повиши с 114 базисни пункта до 606 базисни пункта, според „Стандарт енд Пуърс маркет интелиджънс“ (S&P Global Market Intelligence), което е най-високата стойност от ноември 2022 година насам.

Президентските избори ще определят не само бъдещия ръководител на Турция и външната й политика за следващите пет години, но също така и начина, по който страната-член на НАТО с население от 85 милиона души ще бъде управлявана и как ще се справи със значителната икономическа криза и растящите разходи за живот. Това отбелязва агенцията в своите съобщения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button