Политики

Българските служби за сигурност: До 10 000 евро на човек е трафикът на мигранти

Мигранти са плащали до 10 000 евро, за да бъдат прекарани от Турция за Сърбия през територията на България. Това казаха на съвместен брифинг прокуратура, МВР, ДАНС и службите за сигурност.

„Операцията е насочена срещу организаторите на нелегална миграция от българска страна“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни и схемата, по която се прехвърлят мигрантите. Турция, България и Сърбия имат по един основен организатор. Всеки от тях изгражда система под себе си. Едната осигурява шофьори, които превозват мигрантите от точка А до точка Б. Друга отговаря за осигуряването на настаняване. След престой известно време в страната, те се отвеждат до пункт от сръбско-българската страна, където се поемат от сръбските организатори. Плащането се извършва, когато главният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са преминали в Сърбия. Тарифата за трафик на 1 мигрант е около 2000 – 3000 евро.

При трафик на по-малък брой мигранти, така наречената ВИП услуга, възлиза до 10 000 евро на човек.

Все по-често трафикантите се ескортират от пилотни коли, управлявани от жени, за да не събудят подозрение.

Зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев заяви, че държавата е получила подкрепа от Турция за общата борба с трафикантите.

В хода на операцията са проверени над 30 адреса, съобщи директорът на ДАИ Атанас Илков. Ангажирани са всички свързочници, с които са обсъдени действията, каза Илков. Дейността ни няма да спре само с тази операция, ние продължаваме още по-мотивирани, за да доведем работата си докрай, каза Илков.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов заяви, че организаторите дори превозвали мигрантите с бусове и кемпери.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ Росица Димитрова каза, че профилът на мигрантите се е променил, често са агресивни, с ножове. Оградата пази границата, а поради недостиг на хора са изпратени допълнителни екипи.

Операцията на прокуратурата, ГДБОП, Националната полиция и ДАНС стартира рано сутринта вчера едновременно на адреси в София, Драгоман, Харманли и Болярово. В столицата полицаи, прокурори и следователи влязоха на няколко адреса в Зона Б-5, където има данни, че живеят сирийци с хуманитарен статут, които са част от каналите за трафик на мигранти през страната ни.

Те попаднаха във фокуса на разследващите и се оказа, че са набирали шофьори за превоз на нелегални мигранти из страната. Проверени са и лица, за които е известно, че са предоставили помещения, където временно са били настанени мигрантите.

Данните показват, че мигрантският натиск по границата ни с Турция рязко се е увеличил в началото на миналата година, увеличили са се и нелегалните мигранти, задържани вътре в страната.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button