Политики

От юни федералните конфискуваха близо 1 милиард долара стоки, свързани с принудителен труд

От юни федералните служители са конфискували стоки на стойност 961 милиона долара заради предполагаеми връзки с принудителен труд, казаха служители на митниците и граничната служба.

Компаниите получават известия за задържане и могат да загубят милиони долари, докато стоките им остават задържани на пристанища.

Начело в списъка на задържаните предмети по отношение на стойност в долари: електроника, облекло, обувки, текстил и селскостопански продукти.

От края на юни федералните власти са конфискували стоки на стойност 961 милиона долара заради предполагаеми връзки с принудителен труд, казаха служители пред CNBC.

В много случаи компаниите нямат представа, че тяхната верига за доставки е опетнена, казаха служители.

CNBC получи изключителен достъп през февруари до пристанището на Ню Йорк и Ню Джърси, най-голямото пристанище на Източното крайбрежие, разположено на няколко мили югозападно от Манхатън. Там бяха задържани товари на стойност милиони долари – от слънчеви панели през спално бельо до подови плочки – докато големите компании се мъчеха да докажат, че веригите им за доставки са чисти.

„Нашата цел за законите за принудителния труд [е] да предотвратим производството на стоки с принудителен труд на първо място и няма да се успокоим, докато не постигнем тази цел“, каза изпълнителният помощник-комисар по митническата и гранична защита Ан Мари Хайсмит, който ръководи службата по търговията.

Прилагането попада в рамките на Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите или UFLPA, подписан от президента Джо Байдън в края на 2021 г. Законът забранява вноса на стоки, произведени или доставени в района на Синцзян в Китай, да влиза в икономиката на САЩ.

Сържание

Това не е само проблем със сигурността на веригата за доставки… това е проблем с икономическата сигурност на страната.

Хайсмит каза пред CNBC, че китайските власти правят правенето на бизнес в страната още по-предизвикателно.

„Китайското правителство предприе стъпки, за да замъгли тези вериги за доставки и да попречи на бизнеса да научи [за] условията, при които се произвеждат продуктите“, каза Хайсмит. „Така че, ако отивате в Китай, имате допълнителен слой риск, срещу който да работите.“

Посланието на Хайсмит към американския бизнес: „познайте вашата верига за доставки“.

Изненадващо, най-новите данни на CBP показват, че по отношение на стойността по-голямата част от пратките, задържани от миналото лято, не са изпратени от Китай. Доставките, идващи директно от Китай, представляват стоки на стойност около 80 милиона долара, докато Малайзия представлява 461 милиона долара, а Виетнам представлява 370 милиона долара. Представители на CBP казаха на CNBC, че доставките са спрени, тъй като се смята, че стоките са направени със суровини от региона на Уйгур.

Към днешна дата само около една трета от тези задържани пратки, възлизащи на 1090, са освободени.

Администрациите на Байдън и Тръмп засилиха икономическия и търговски натиск върху Китай. Белият дом при президента Джо Байдън в момента преразглежда санкциите, наложени при бившия президент Доналд Тръмп, който наложи набор от мита върху китайски стоки в опит да подкрепи стоките, произведени в САЩ

По време на неотдавнашното посещение на CNBC в пристанището, 916 контейнера с дължина 40 фута, пълни със стоки на стойност около 60 милиона долара, са били разследвани, каза помощник-директорът на пристанището на CBP Ед Фокс.

„UFLPA ни позволява да предположим, че [стоките] са произведени с принудителен труд и следователно ще бъдат изключени от Съединените щати“, каза Фокс. „Така че сега, [след получаване на известие за задържане], вносителят трябва да премине през цялата си верига за доставки и трябва да докаже, че не е произведено с принудителен труд.“

Как митниците проследяват стоките

„Това е комбинация от разузнаване, информация, която е събрана от различни източници, като всичко това се подава в нашите експертни системи за насочване на товари“, каза Фокс.

В някои случаи той каза, че стоките се изпращат в лаборатория за допълнителни тестове.

CNBC проследи тениски от известен дизайнерски моден лейбъл, които бяха изпратени в лаборатория в Нюарк, Ню Джърси, за да бъдат подложени на анализ.

Първо, учен изряза проби от ризите. След това тя изследва влакната под микроскоп, за да види дали са направени от памук. След това ризите бяха изпратени в частна лаборатория в чужбина за изотопен анализ, който може да определи дали памукът е бил отгледан в района на Синдзян.

„Наистина трябва да се задълбочим в химическия състав на памука“, каза Стивън Касата, старши научен служител в CBP. „Това създава нещо като пръстов отпечатък за този конкретен регион.“

Изотопният анализ е толкова прецизен, че учените могат да определят точното географско местоположение на мястото, откъдето произхожда памукът – от единия бряг на реката до другия бряг на река, според Касата.

CBP поиска от CNBC да не разкрива имената на никоя корпорация, която е имала задържани артикули, тъй като информацията е защитена от Закона за търговските тайни, според който разкриването й може да повлияе на способността на CBP да прилага закона, както и на репутацията на компанията.

Несигурност за компаниите

Публичните и частните компании сега са хванати на прицела – оставени да се борят с ограничена информация, за да се ориентират в новите закони и могат да загубят милиони, според един адвокат.

„Говорих с ръководители, финансови директори, главни изпълнителни директори, а също и с техните инвеститори в техните бордове, защото те са загрижени за това“, каза Анджела Сантос, адвокат от Ню Йорк за фирмата ArentFox Schiff. „Тези закони за принудителен труд могат да струват на компаниите милиони долари между подготовката и провеждането на надлежната проверка и наемането на нов персонал, който да се справи с това.“

Сантос казва, че се занимава с проблеми с принудителния труд всеки ден. Нейни клиенти включват публични и частни компании в слънчевата, модната, енергийната и автомобилната индустрия и някои от тях са задържани.

„Те просто не знаят дали тяхната верига за доставки включва стоки, произведени с принудителен труд“, каза тя пред CNBC. „По отношение на справянето със задържанията, освобождаването на стоките може да бъде изключително скъпо и отнема много време.“

Според Сантос компаниите получават много ограничена информация от митническите служители, когато стоките им бъдат задържани.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button