Политики

7 милиарда евро събрани в подкрепа на хората в Турция и Сирия след последните опустошителни земетресения

Общо 7 милиарда евро бяха обещани от международната общност на международната донорска конференция „Заедно за хората в Турция и Сирия“, организирана на 20 март съвместно от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и от министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон за шведското председателство на Съвета.

Днес е много добър ден за международна солидарност. Заедно с нашите партньори ние събрахме общо 7 милиарда евро в подкрепа на хората в Турция и Сирия след опустошителните земетресения. Повече от половината от това обещание идва от отбора на Европа. Показахме на света, че подкрепяме нуждаещите се. И винаги сме зад нашите партньори.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

 

Сържание

Участници

Повече от 60 делегации от Европейския съюз, неговите държави-членки и партньори, включително ООН, международни и европейски финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, и други заинтересовани страни се срещнаха в Брюксел, за да мобилизират подкрепа за хората в Турция и Сирия след опустошителните земетресения от февруари 2023 г. и да координира реакцията в засегнатите райони в двете страни.

Днешната среща имаше една важна цел: думите ни на съболезнования и солидарност да се превърнат в действия. И осигурете силен, ефикасен и координиран отговор, за да помогнете на хората, засегнати от опустошителните земетресения. Що се отнася до шведското председателство на ЕС, ние сме благодарни за доброто сътрудничество с Комисията при организирането на днешната конференция и сме силно впечатлени от значителните резултати днес и сме смирени от важната работа, която ни предстои.

Улф Кристерсон, министър-председател на Швеция

Общи обещания

Общият ангажимент на тази международна донорска конференция възлиза на 7 милиарда евро, от които 6,05 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за Турция и 950 милиона евро безвъзмездни средства за Сирия. Европейската комисия и държавите-членки на ЕС, както и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие представляват повече от 50% от този общ обещан грант с 3,6 милиарда евро.

Средствата за Турция ще бъдат използвани за покриване на хуманитарни нужди и подпомагане на възстановяването на засегнатите региони. Предварителната оценка на щетите в Турция показва много големи нужди над 100 милиарда долара с много щети на обществената инфраструктура и жилищни сгради. Усилията за реконструкция ще гарантират, че всички международни стандарти за строителство в сеизмични региони са взети под внимание, както и приоритетите на Турската зелена сделка. Средствата за Сирия ще бъдат използвани за подпомагане на посрещането на хуманитарни нужди и подпомагане на ранното възстановяване и устойчивост.

Цялостен отговор на ЕС

ЕС вече е активен в подкрепа на Турция и Сирия, като Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз беше активиран веднага след удара на природното бедствие.

Освен това ЕС мобилизира своите стратегически резерви rescEU, за да достави на Турция 500 единици за временно настаняване, 2000 палатки и 8 000 легла от запасите си за спешни случаи, намиращи се в Швеция и Румъния.

Общо близо 8,6 милиона евро хуманитарна помощ от ЕС беше отпусната за отговор на непосредствените нужди на населението в Турция, а около 10 милиона евро бяха незабавно мобилизирани за реагиране на непосредствените последици от земетресението в Сирия.

Екип на ЕС за гражданска защита в Бейрут координира доставката на помощта за Сирия, а хуманитарни експерти от ЕС също присъстват в Сирия и работят с партньори, за да гарантират, че помощта достига до най-уязвимите.

16 европейски държави са предложили помощ в натура чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и помощта се доставя на най-нуждаещите се хора. Освен това чрез хуманитарния въздушен мост ЕС планира да достави 420 тона помощ, включително 225 тона от собствените хуманитарни запаси на ЕС на стойност 1,1 милиона евро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button