Политики

Румъния и България ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

България се надява двете нови електроцентрали, които ще се експлоатират съвместно от двете съседни държави, да повишат нейната енергийна независимост и да заработят след пет-шест години.

Румъния и България планират да изградят две водноелектрически централи на река Дунав, които да се използват съвместно по модела на водноелектрическите централи Железни врата, експлоатирани съвместно от Румъния и Сърбия, се казва в документ, публикуван във вторник от българското правителство.

България и Румъния ще строят двете централи чрез румънската държавна компания Hidroelectrica. Изграждането на централите е заложено в стратегията на България за развитие на енергетиката до 2053 г., разработена от министъра на енергетиката Росен Христов.

Първата съвместна централа с мощност 840 MW, която ще бъде разположена между Никополе в България и Турну Мъгуреле в Румъния, вече има предпроектни проучвания и оценка като основа.

Вторият завод трябва да бъде разположен в Силистра, България, близо до Кълъраш, Румъния, но проучванията там едва сега са започнали.

Двете страни вече проведоха няколко срещи с участието на енергийните министри на Румъния и България. Очаква се следващия месец двете държави да подпишат меморандум за проекта. Изграждането на проектите се очаква да отнеме пет до шест години.

Новата енергийна стратегия на България включва и коридор за пренос на електроенергия през Румъния и Словакия до Унгария, както и увеличаване на капацитета на далекопроводите с Турция.

Румъния и България също искат да засилят изграждането на нови мостове между двете страни, за да се увеличи взаимосвързаността на пътната инфраструктура и да се улесни автомобилният трафик на стоки към българските пристанища Бургас и Варна на Черно море.

Въпреки това румънските медии писаха, че Румъния се опасява, че тези нови мостове могат да повлияят на трафика на стоки през собственото румънско пристанище Констанца.

Констанца има недостатъка да не е свързан със Западна Европа чрез магистрала, което причинява значителни забавяния при транспортирането на стоки.

През октомври 2022 г. България и Румъния се договориха за трети мост над Дунав в района Русе-Гюргево.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button