Политики

Президентът на България: Скандалът Nexo не повлия на решението ми при избора на партия за третия мандат

Президентът Румен Радев коментира, че БСП ще направи всичко възможно да изкара третия си мандат. Държавният глава каза, че не се е ръководил от скандала с Нексо при избора на коя партия да даде последен шанс за съставяне на кабинет, защото вече е взел решение.

Радев обаче посочи, че казусът има потенциал да повлияе на работата на евентуално бъдещо правителство с мандат от „Демократична България“.

Вчера президентът връчи на председателя на ПГ на БСП Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. При връчването на мандата той каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-добрия шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

Радев отново мотивира решението си да даде последния мандат на БСП за съставяне на правителство и отхвърли критиките, че обрича страната на избори с решението си да даде последен шанс на левицата да излъчи кабинет в този парламент.

„БСП е готова за решения, които са общи за мнозинството парламентарно представени партии“, каза Радев и припомни, че БСП е основен фактор за излизане от кризата с избора на председател на 48-ото Народно събрание:

„Търсих партията, която има най-голям шанс да състави правителство и го обясних много ясно вчера с мотивите си за връчването на мандата. Виждате, че БСП не избърза да тегли червени линии, запази диалога , в много случаи показа, че е готов за компромис“.

Президентът разчита на БСП да направи всичко възможно за изпълнение на третия мандат. Радев каза, че скандалът с Нексо не е повлиял на избора му на коя партия да връчи папката с третия мандат:

„Мога да кажа, че гръмна, след като взех решението си. Наистина този казус има потенциал да повлияе на ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат от „Демократична България“, всички го виждаме.

Радев коментира и темата за възможността България да предоговори с Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“:

„Това е изключително сложен процес и това предоговаряне вече се произнесе по тази тема от Европейската комисия, колко трудно ще бъде. Служебното правителство трябва много внимателно да прецени по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, така че има известен успех.“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button