Политики

ГЕРБ-СДС получава мандат за съставяне на правителство от президента

Президентът Румен Радев връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС с Мария Габриел като предложена премиер. Планирано е формиране на експертно правителство за една година.

Днес в 15:00 часа, президентът Румен Радев ще предаде официално първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на партията ГЕРБ-СДС. Избраната кандидатка за премиер е Мария Габриел, която представлява най-голямата парламентарна група. Планът на ГЕРБ-СДС е да предложат експертно правителство, което да функционира в продължение на една година.

Това е следващата стъпка от конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. След политически консултации на президента със шестте парламентарни формации, днес се предава първият мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група.

Президентът Радев подчертава значимостта на Народното събрание и неговата отговорност да приеме бюджета и ключовите закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Той коментира, че е логично да се направят всички усилия за формиране на правителство с първия мандат, защото това е най-вероятната възможност. Въпроси все още остават открити относно конкретната работеща управленска формула.

Въпреки разговорите, които се провеждат между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, двата политически блока са на различни позиции по визията за бъдещото правителство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button