Политики

Министър Демерджиев представя новата екипировка за граничните полицаи: Солидарност и сигурност в службат

Министър Демерджиев връчва ново оръжие на граничните полицаи в Елхово: Засилване на сигурността и контрола на границата

Вицепремиерът за обществен ред и сигурност, министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще посети днес Регионална дирекция Гранична полиция – Елхово, за да предаде нова екипировка на служителите.

По време на церемонията, запланувана за 11:30 часа, министърът ще връчи нови пистолети на служителите от ГД „Гранична полиция“.

В рамките на основния приоритет на МВР за осигуряване на необходимото оборудване на служителите, бяха закупени общо 800 пистолета, които ще бъдат разпределени сред униформените служители в страната.

От тях, 100 са предназначени специално за граничните полицаи в Регионална дирекция Гранична полиция – Елхово.

През март, по време на годишния отчет на ГД „Гранична полиция“, министър Демерджиев подчерта, че миграционният натиск е нараснал с над 40% в сравнение със същия период от миналата година и подчерта необходимостта от съвместни усилия за справяне с вълната.

В министерския си коментар, той обяви и предстоящото назначаване на още 1260 гранични полицаи, сътрудничеството с Министерството на отбраната, както и поддържането на постоянна комуникация с турската страна.

През 2022 година бяха предотвратени над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Българските гранични власти задържаха общо 2298 граждани на трети страни при влизане през външните и вътрешните граници, което представлява увеличение от 66% спрямо предходната година.

За незаконно влизане извън граничните пунктове бяха задържани 1915 лица, а на граничните пунктове – 383 лица. Според данните от годишния отчет, най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са граждани на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и други държави.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button