Политики

Министърът на външните работи Зарков проведе среща с новоназначения посланик на Съединените американски щати в България.

Министърът на правосъдието, Крум Зарков, проведе среща с новоназначения посланик на Съединените американски щати в България, Кенет Мертен. В хода на срещата, министър Зарков подчерта отличните отношения между България и САЩ и изрази увереност, че две страни ще продължат да поддържат традиционния си добър диалог и сътрудничество в общ интерес.

Основният фокус на разговора беше върху законопроектите, подготвени от Министерството на правосъдието и представени от правителството в 49-ия парламент. Бе подчертано, че изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и приемането на България в Шенген, в голяма степен зависят от приемането на тези законопроекти, включително механизма за разследване на главния прокурор.

Друг важен аспект, който бе обсъден, е реформата в КПКОНПИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), която се очаква да продължи в настоящия парламент.

Министърът Зарков спомена също така, че Министерството на правосъдието е разработило промени в Наказателния кодекс, с които се предлага онлайн пиратството да бъде признато за престъпление.

Законопроектът, изготвен от широка експертна група под ръководството на заместник-министър Мария Павлова, отговаря на критиките, отправени от САЩ във връзка с защитата на интелектуалната собственост, особено в областта на онлайн пиратството. Тези текстове бяха представени за разглеждане в Народното събрание на 24 април 2023 г., след като бяха одобрени от Министерския съвет.

Министърът Зарков подчерта значимостта

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button