Политики

МО: България не е изнасяла за Украйна танкове Т-72, С-300, МиГ-29 или Су-25

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, каза министър Димитър Стоянов, коментирайки публикация на Bloomberg, според която България е продала 14 съветски щурмовика Су-25 на страни членки на НАТО, които са ги предали. на Украйна.

„20 самолета Су-25 бяха продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири компании. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети бяха изнесени. От закупените тогава самолети от български фирми шест са в България, са собственост на българска фирма, а не са продадени“, обясни той.

Министърът отхвърля спекулациите, че Министерството на отбраната е предоставило техника и въоръжение на украинската страна извън одобреното с решения на Народното събрание миналата година.

На въпрос за продадените танкове Т-72, цитирани в публикации, министър Стоянов заяви:

„През последната година Министерството на отбраната не е продавало на никого танкове Т-72. Те са собственост на Българската армия и са в наши формирования. В решението на Народното събрание ясно е записано какво може да се изнася за помощ на Украйна – въоръжение и техника.Не са изнасяни нито Т-72, нито комплексите С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, отбеляза министър Стоянов.

Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд, като страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента техният размер не може да бъде уточнен.

„Само хуманитарната помощ от Министерството на отбраната е около 7 млн. лв. – говоря за осигурените каски, бронежилетки, аптечки и облекла“, каза министърът.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша.

Идеята ми е до края на януари двигателите да са в България, посочи Димитър Стоянов.

В петък министърът на отбраната ще участва в поредната среща за оказване на помощ на Украйна, която се провежда във формат Рамщайн. Там той очаква да проведе разговори с представители на френската и шведската страна за заместващите бойни самолети, както и с Германия по теми, свързани с превъоръжаването на Българската армия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button