Политики

Орбан ще наложи вето на санкциите на ЕС срещу руския ядрен сектор

ЕС се прицели в руската ядрена индустрия, която досега беше пощадена от санкции.

Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на ЕС срещу руския ядрен сектор, каза премиерът на страната Виктор Орбан в петък.

„Няма да допуснем санкции, които допълнително биха увеличили инфлацията в Унгария“, каза той пред държавното радио, „Няма да позволя ядрената енергия да бъде включена в обхвата на санкциите“.

Коментарите на унгарския лидер идват в момент, когато Естония, Латвия, Литва и Полша настояват силно за санкции срещу руската ядрена индустрия и държавната компания Росатом, според документ, с който POLITICO се запозна.

Комисията все още не е направила официално предложение, но обмисля 10-ия пакет от санкции срещу Москва, който има за цел да съчетае една година от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари.

Посланиците на блока са готови да започнат нови дискусии относно санкциите в петък.

Ядреният сектор на Москва досега не е бил санкциониран от ЕС, отчасти защото Росатом все още доставя гориво за реактори в няколко страни членки, включително Финландия и България.

Унгарската атомна електроцентрала Paks – която отговаря на 40 процента от нуждите на Унгария от електроенергия – също се захранва с руско ядрено гориво, докато Rosatom в момента си партнира с Будапеща за изграждането на два допълнителни реактора в съоръжението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button