Политики

България изрази категорична и уверена подкрепа за европейския път на Черна гора, обяви Росен Желязков.

България настойчиво и с увереност подкрепя европейския път на Черна гора, заяви председателят на Народното събрание, Росен Желязков, по време на срещата си с председателя на черногорския парламент, Даниела Джурович. Това бе съобщено от пресцентъра на Народното събрание.

Двамата председатели се срещнаха по покана на Росен Желязков, като председателят на парламента на Черна гора беше на двудневно посещение в България. Росен Желязков подчерта, че европейското бъдеще на Черна гора е неотменно и няма алтернатива. Той отбеляза, че процесът на разширяване на Европейския съюз е стабилизиращ фактор в региона и предоставя силен стимул за провеждане на важни реформи.

България активно подкрепя страните от Западните Балкани в техния път към присъединяване към ЕС, посочи Росен Желязков. Той подчерта, че надеждността на процеса изисква от партньорите от Западните Балкани да спазват своите ангажименти, като изпълняват критериите и условията, поставени от ЕС. Това включва пълноправно членство и спазване на общите норми и изисквания, което гарантира мирното развитие както на държавите, така и на ЕС като цяло.

Даниела Джурович, председателят на парламента на Черна гора, благодари на България за нейната подкрепа и усилията, които полага, и изрази надежда, че страните от Западните Балкани ще се присъединят към ЕС възможно най-скоро. Тя приветства позицията на България, че всяка страна кандидатка за членство трябва да бъде оценявана въз основа на извършените реформи и готовност да се присъедини към европейското семейство. Двустранните отношения между България и Черна гора могат да служат като пример за другите държави в Балканския регион, подчерта Росен Желязков. Той отбеляза, че дългогодишното добро сътрудничество между двете страни, както и последователният напредък на Черна гора в европейската интеграция, създават нови възможности за разширяване на двустранните контакти в различни области.

Даниела Джурович, председателят на парламента на Черна гора, подчерта, че между България и Черна гора съществуват традиционно добри отношения, които се характеризират с редовен политически диалог на високо и най-високо равнище. Тя отбеляза, че има широко поле за сътрудничество в парламентарния, политическия, икономическия и туристическия сектор, както и неизползван потенциал за развитие в тези области.

Във вътрешнополитически план Росен Желязков сподели, че благодарение на обществото и партньорите от ЕС, България е успяла да сформира стабилно управление с ясно политическо мнозинство. Той запозна Даниела Джурович с актуалната политическа обстановка в България и изрази убеждението си, че е дошъл моментът да укрепим нашите приятелски отношения чрез разширяване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката и културното сътрудничество.

Росен Желязков изрази идеята за откриване на директна самолетна линия между София и Подгорица, което ще допринесе за активизирането на икономическите контакти и ще облекчи туризма между двата народа. Той посочи, че може да се работи за създаването на подходящи условия, за да бъде икономически целесъобразно поддържането на такава линия, дори ако тя не функционира през цялата година, а е свързана с туристическата сезонност.

След срещата, Даниела Джурович беше официално посрещната от Росен Желязков пред сградата на българския парламент. Тя се подписа в книгата за официални гости и разгледа пленарната зала на парламента. В рамките на посещението си в България, Даниела Джурович имаше и предвидена среща с президента на Република България Румен Радев.

На 16 май, Даниела Джурович ще вземе участие във форума в София Тех парк, озаглавен „Европейският съюз среща Балканите“, посветен на 50-годишнината от разширяването на ЕС. Този форум ще бъде възможност за размяна на мнения и идеи за бъдещето на Балканите и тяхната интеграция в Европейския съюз.

Росен Желязков преди това се срещна с български евродепутати, с които обсъди най-актуалните въпроси, свързани с българското членство в Европейския съюз. Темите, които бяха поставени под специален фокус, включваха присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

Срещата между Росен Желязков и Даниела Джурович и последващите дейности подчертават ангажимента на България за подкрепа на европейския път на Черна гора и страните от Западните Балкани към членство в Европейския съюз.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button