Политики

Политическа криза в България: Президентът иска социалистите да съставят правителство

Българският президент поиска от социалистите да съставят ново правителство в понеделник на фона на дългогодишна политическа криза.

Румен Радев даде мандат на социалистическата партия да се опита да състави ново правителство в последен опит да избегне петите парламентарни избори в страната за две години.

На фона на кризата с разходите за живот и войната в Украйна българската политика напоследък претърпя неравен обрат, като последователни правителства се сринаха поради оставки и вотове на недоверие.

Въпреки че шансовете им за успех са слаби, лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че нейната партия ще положи всички усилия за създаване на „редовно правителство, от което тази страна има остра нужда в този момент“.

Ходът на Радев дойде, след като двете основни групи в българския парламент – дясноцентристката партия ГЕРБ и реформаторската партия „Продължаваме промяната“ – не успяха да намерят достатъчно подкрепа, за да сформират собствени коалиции.

На политическите партии с най-силни изборни резултати се дават първите два мандата, но трети може да бъде предложен на един от избраните от президента.

На последните избори в България през октомври Социалистическата партия завърши пета.

ГЕРБ и Демократична България по-рано заявиха, че няма да подкрепят правителство, ръководено от социалистите, главно защото лявата партия е проруска и многократно е гласувала против военна помощ за Украйна.

Ако социалистите не успеят да намерят коалиционни партньори, президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи нови предсрочни избори след два месеца.

Анализаторите очакват други избори да доведат до подобен резултат.

Това би означавало продължение на политическата битка, обхванала страната от 2020 г., когато хиляди българи излязоха на улицата с искания за реформи в съдебната система и ефективни антикорупционни действия.

Политическата криза допълва икономическите проблеми на най-бедната членка на Европейския съюз.

По-голямата нестабилност може да забави плановете й за присъединяване към еврозоната и безвизовото Шенгенско пространство на ЕС, както и навременното получаване на милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button