Политики

Половината от Европейския съюз и една трета от света са изправени пред рецесия през 2023 г., предупреждава МВФ

За една трета от световната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж – Съединените щати, Европа и Китай – всички изпитват отслабваща активност, каза ръководителят на Международния валутен фонд – МВФ.

Новата година ще бъде „по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в предаването Face the Nation на CBS в неделя.

Икономиките по света са подложени на натиск от войната в Украйна, нарастващите лихвени проценти и цени, както и случаите на COVID-19 в Китай, които също забавиха производството.

В резултат на това през октомври МВФ намали прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2023 г.

„Очакваме една трета от световната икономика да е в рецесия“, каза Георгиева.

„Дори страни, които не са в рецесия, ще се чувстват като рецесия за стотици милиони хора“, добави тя.

Сържание

„Половината Европейски съюз ще бъде в рецесия“

Георгиева каза, че „половината Европейски съюз ще бъде в рецесия през следващата година“ и спомена решимостта на Европа да стане независима от руската енергия, въпреки че трябва да се справи с това, което може да бъде тежка зима и увеличение на цените на енергията.

Тя също така говори за необходимостта от финансова подкрепа на Украйна.

Досега сме предоставили на международните финансови институции най-голямата сума за финансиране за Украйна, 2,7 милиарда долара (2,5 милиарда евро) спешно финансиране и работим за 2023 г. да бъде значителна част от подкрепата за Украйна“, заяви тя.

Трудно начало за Китай

Георгиева предупреди, че Китай, втората по големина икономика, ще види труден старт на 2023 г.

„През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай и въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, каза тя.

Това се случва, когато Китай отмени политиката си за нулева COVID-инфекция и се зае с хаотично повторно отваряне на икономиката си, въпреки че потребителите там остават предпазливи, тъй като случаите на коронавирус нарастват.

В първите си публични коментари след промяната в политиката президентът Си Дзинпин в събота призова в новогодишно обръщение за повече усилия и единство, докато Китай навлиза в „нова фаза“.

Нейните коментари обаче предполагат, че по-късно този месец може да се очертае ново намаление както на перспективите за растеж на Китай, така и на глобалния растеж, когато МВФ обикновено разкрива актуализирани прогнози по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Икономиката на САЩ – „Най-устойчива“

Междувременно, каза Георгиева, икономиката на САЩ стои отделно и може да избегне пълното свиване, което вероятно ще засегне една трета от световните икономики.

„САЩ са най-устойчиви“, каза тя и „може да избегнат рецесията. Виждаме, че пазарът на труда остава доста силен“.

Други икономики

Директорът на МВФ също каза, че високите лихвени проценти и изчерпващият се долар са опустошителни за много страни, като Чад, Етиопия, Замбия, Гана, Ливан и Шри Ланка.

Тя каза, че МВФ трябва да реши проблема с дълга в тези страни.

„Ето защо в МВФ работим много усилено, за да настояваме за разрешаване на дълга на тези страни“, каза Георгиева.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button