Политики

Център за медицинска помощ по въздуха: Нов проект предвижда допълнително възнаграждение за служителите при полетите

Допълнително възнаграждение от поне 300 лева месечно ще получават работещите в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха, ако участват в поне един полет на месец.

Това е предвидено в проекта на правилника за дейността на новооснования център, който ще предоставя спешна помощ с помощта на хеликоптери и медицински екипи на хора, болни и пострадали.

Документът е обект на обществено обсъждане и трябва да бъде приет от правителството след 1 юни.

В Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще работят стационарни и мобилни спешни екипи, включително реанимационни, лекарски, санитарно-медицински и долекарски екипи, както е предвидено в проекта на правилника.

Координацията за оказване на помощ на пострадали или за транспортиране на органи или тъкани за трансплантация ще се извършва от централната координационна станция с ръководител на дежурство.

Той ще бъде отговорен за вземането на решение дали да се извърши полет и да се изпрати хеликоптер в определена ситуация.

Освен това, центърът ще осигурява взаимодействие между медицинските екипи и полицията, пожарната служба и Гражданската защита.

Полетите ще бъдат изпълнявани от Държавния авиационен оператор.

Според проекта, мобилните екипи ще приемат и изпълняват повиквания, а при необходимост медиците ще продължат работата си и след края на дежурството.

Въздушните линейки ще бъдат бели с жълт покрив и синя светлоотразителна емблема „Звезда на живота“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button