Търговия

България се стреми да съживи проекта за трансбалкански тръбопровод, за да осигури неруски петрол

България се стреми да съживи проект за трансбалкански петролопровод, за да осигури доставки на неруски суров петрол за единствената си петролна рафинерия на Черно море, контролирана от руската Лукойл (LKOH.MM), каза президентът Румен Радев каза във вторник.

София води преговори със съседна Гърция за изграждане на 300 км нефтопровод за транспортиране на суров петрол от гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море до българското черноморско пристанище Бургас, каза Радев.

България спечели двугодишно освобождаване от забраната на Европейския съюз за внос на руски суров петрол, наложена заради инвазията в Украйна.

Страната обаче трябва да осигури достатъчно неруски суров петрол, за да продължи дейността си в черноморската рафинерия с капацитет от 196 000 барела на ден, след като освобождаването за руски суров петрол приключи през 2024 г., казват правителствени служители. Рафинерията осигурява над 75% от горивата за местния пазар.

През 2011 г. България се отказа от проекта за нефтопровод, който тогава имаше за цел да изпомпва до 50 милиона тона руски суров петрол годишно през нейна територия до Гърция, поради икономически и екологични съображения. Тогава приблизителната му цена беше 1 милиард евро (1,08 милиарда долара).

„Разбрали сме се с гръцкия премиер, с гръцкия президент по най-бързия начин да възобновим проекта Бургас-Александруполис, но този път доставките да бъдат от Александруполис до Бургас“, каза Радев на енергиен форум.

„Необходим е за нашата петролна рафинерия, както и за други рафинерии в Черноморския регион, за да могат да получават петрол от цял свят… Това е много важна стъпка със стратегическо значение“, каза той.

Доставките на неруски суров петрол за българската рафинерия на Черно море може да се усложнят поради задръстения пролив Босфар, което прави проекта за петролопровод с Гърция привлекателен и по-рентабилен вариант, казват служители.

Българският министър на енергетиката Росен Христов изрази надежда през следващите няколко седмици да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция, за да могат двете страни да започнат работа по структурирането на проекта за газопровода.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button