Търговия

Повторното отваряне на Китай заради COVID-19 трябва да тласне търсенето на петрол през 2023 г. до ново високо ниво -IEA

Премахването на ограниченията срещу COVID-19 в Китай се очаква да повиши търсенето на петрол в световен мащаб тази година до ново рекордно ниво, каза Международната агенция по енергетика (МАЕ) в сряда, докато санкциите за тавана на цените за Русия могат да намалят предлагането.

„Две диви карти доминират в перспективите за петролния пазар за 2023 г.: Русия и Китай“, каза базираният в Париж енергиен наблюдател в своя месечен доклад за петрола.

„Руското предлагане се забавя под пълното въздействие на санкциите (докато) Китай ще стимулира почти половината от този глобален растеж на търсенето, въпреки че формата и скоростта на повторното му отваряне остават несигурни.“

Слабата индустриална активност и мекото време помогнаха за намаляване на търсенето на петрол с близо милион барела на ден в развитите страни от ОИСР през последното тримесечие на 2022 г.

Но въпреки възможните, но вероятни леки рецесии в Европа и Съединените щати, очакваното повторно отваряне на Китай се очаква да подхрани възстановяването на близките азиатски икономики и да поеме лидерството от Индия като световен лидер в растежа на търсенето на петрол.

„Основният двигател на растежа на БВП и търсенето на петрол през 2023 г. ще бъде времето и темпото на възстановяване на Китай след блокирането“, каза МАЕ.

Междувременно основният ръст в доставките на петрол се очаква да дойде от Съединените щати, тъй като производството от групата производители на ОПЕК+ ще намалее с 870 000 барела на ден (bpd), водени от Русия.

Руският добив на петрол беше намален само с 200 000 барела на ден (bpd) през декември, след като Европейският съюз забрани вноса на неговия морски суров петрол и коалиция от държави наложи таван на цените на своя суров петрол, каза МАЕ.

Това е около два пъти повече от това, което МАЕ прогнозира в последния си доклад и агенцията първоначално предвиждаше спиране на 3 милиона барела на ден след нахлуването на Москва в Украйна.

Износът на петрол от Русия се е увеличил с малко под 5% миналата година, съобщи МАЕ в сряда, въпреки че цените са били много по-ниски.

Цените на петрола нарастват с около 1% поради оптимизма относно възстановяването на Китай

Цените на петрола се повишиха в сряда до най-високото си ниво от началото на декември поради оптимизма, че премахването на строгите ограничения на COVID-19 в Китай ще доведе до възстановяване на търсенето на гориво в най-големия вносител на петрол в света.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $1,21, или 1,41%, до $87,13 за барел до 09:42 GMT, докато фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с $1,36, или 1,7%, до $81,54. И двете бяха най-високи от началото на декември.

Икономическият растеж на Китай се забави рязко до 3% през 2022 г., пропускайки официалната цел от „около 5,5%“ и отбелязвайки второто най-лошо представяне от 1976 г. насам.

Но данните все още надминават прогнозите на анализаторите, след като Китай започна да отменя политиката си за нулева COVID в началото на декември. Анкетирани от Reuters анализатори виждат възстановяване на растежа през 2023 г. до 4,9%.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button