Търговия

Могат ли плаващите слънчеви панели да бъдат решение както на климатичната криза, така и на растящите цени на енергията?

Климатът, както винаги, беше тема на разговор на Световния икономически форум (WEF) през 2023 г. в Давос и дискусиите до голяма степен се основаваха на потенциалното въздействие, което новите нововъзникващи технологии биха могли да окажат, за да обърнат прилива на една планета в опасност.

Мигел Стилуел, главен изпълнителен директор на EDP, един от водещите световни доставчици на енергия и инвеститори във възобновяема енергия, говори пред Euronews Next в кулоарите на Давос за технологиите, необходими за подпомагане на борбата с климатичната криза.

Дейвид Уолш, Euronews Следващ: Ключът в дневния ред тук в Давос е климатичната криза и растящите цени на енергията. Как EDP се вписва в този пейзаж?

Мигел Стилуел, главен изпълнителен директор на EDP: EDP е глобална компания за възобновяема енергия и затова смятам, че тя трябва да играе критична роля в този енергиен преход, който се случва. Мисля, че това всъщност се ускори сега с войната в Украйна и с този подновен фокус не само върху екологичната страна, но и много върху въпроса за енергийната сигурност, енергийната независимост и също как да намалим разходите. Така че вече сме играч в сектора на възобновяемите енергийни източници в продължение на повече от 20 години, инвестирайки през този период в различни региони на света. Европа очевидно е основният ни пазар. И така, ние продължаваме да инвестираме, за да сме сигурни, че можем да осигурим по-ниски разходи, енергийна сигурност и също така да намалим емисиите.

Възобновяемата енергия е решаваща част от климатичната криза и как се справяме с нея. Какво прави във възобновяемите енергийни източници, което е наистина забележително, което трябва да знаем?

И така, ние сме един от водещите играчи във възобновяемите енергийни източници през последните 20 години. Инвестираме във вятърна енергия на сушата, както и в офшорни системи, както и в слънчева енергия. Мисля, че има няколко различни иновации, които се появиха в индустрията през последните няколко години и ние сме начело на това.

По отношение на офшорните компании имаме голямо портфолио както в Европа, в Шотландия, Франция и Полша, но също така сега и в САЩ на Източното крайбрежие, Калифорния. Така че различните офшорни технологии стават все по-зряла технология. Но дори в рамките на офшорната индустрия, плаващата офшорна технология също започва да придобива известен мащаб. И ние сме в челните редици на това по отношение на слънчевата енергия.

Също така се съсредоточихме не само върху вашата стандартна слънчева енергия, но и върху неща като плаваща слънчева енергия, например върху язовири или в морето. Имаме проект в Сингапур също нещо като плаваща слънчева енергия там и след това поставяме тези различни технологии заедно. И така, мисля, че EDP има опит и също така се опитва да използва инфраструктурата възможно най-ефективно, комбинирайки вятърни и слънчеви батерии в една и съща точка на взаимно свързване. И така, всичко това са различни нововъведения, които са се случили, и ние сме някак в челните редици на това.

И в Европа също? Наскоро открихте язовир Алкева в Португалия. Напоследък имаше проблеми със сушите в Португалия. Как това помага при тази ситуация, а също и при производството на енергия в Португалия?

И така, миналата година в Португалия имахме една от най-лошите суши през миналия век. За щастие сега нещата се обърнаха в друга посока. Всъщност вали много дъжд. Това, което правим обаче, не е просто да се възползваме от язовирите, които имаме в Португалия, но и поставихме слънчева енергия на тези надолу. ¨

Например, говорих за плаваща слънчева енергия. Алкева е най-големият изкуствен язовир в Европа с плаваща слънчева енергия. Комбинират го и с вятър и всичко е свързано с ВЕЦ-а, който вече съществува. Така че сте поставили три различни технологии, инжектиращи в една и съща точка на взаимно свързване. Това е само един пример.

Като се има предвид климатичната криза и възобновяемите енергийни източници, които са на първо място в дневния ред на WEF, какво послание носите в Давос? И дали хората тук слушат посланието, което носите?

Мисля, че основното послание е, че енергийният преход е наложителен. Трябва да го направим поради всички добри причини, поради енергийния преход, поради изменението на климата, поради енергийната независимост и защото намалява разходите. Това е основното послание. И е възможно да имаме технологията, да имаме капитал. Трябва да увеличим мащаба на това.

Източник https://www.euronews.com/next/2023/01/20/could-floating-solar-panels-be-a-solution-to-both-the-climate-crisis-and-soaring-energy-pr

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button