Търговия

Ето защо може да отнеме известно време, докато инфлацията на жилищата се охлади

Индексът на потребителските цени за октомври беше по-хладен от очакваното, подхранвайки надеждата, че инфлацията може допълнително да се понижи през следващите месеци.

Жилищата обаче може да забавят подобрението поради ефект на забавяне, свързан с цените на наемите и жилищата.

Подслонът е най-голямата част от бюджетите на потребителите и представлява една трета от CPI.

Има признаци, че инфлацията може да спадне допълнително през следващите месеци, но жилищата заплашват да заглушат всяко подобрение.

Индексът на потребителските цени, ключов барометър на инфлацията, се повиши със 7,7% през октомври спрямо предходната година. Въпреки че все още е доста висок по исторически стандарти, това годишно четене е най-малкото от януари насам.

Месечното увеличение също беше по-малко от очакваното – което дава надежда, че упорито високата инфлация и отрицателното въздействие, което има върху портфейлите на потребителите, може да отслабват.

Сържание

Ето разбивката на инфлацията за октомври 2022 г. — в една графика

Това са някои от основните категории плюс други артикули със забележими промени в цените през годината.

промени в цените през годината.

Забележка: Елементите с получер шрифт представляват основните категории индекс на потребителските цени.
Таблица: Габриел Кортес / CNBC

Въпреки това разходите за подслон са скочили с 0,8% през октомври – най-голямата месечна печалба от 32 години. Това може да изглежда нелогично в момент, когато много наблюдатели казват, че САЩ са в „жилищна рецесия“.

Но инфлацията на подслоните – както е отразено поне в индекса на потребителските цени – вероятно ще остане висока за няколко месеца до една година предвид значението й за бюджетите на домакинствата и присъщата динамика на пазарите на наеми и жилища, казаха икономисти.

„Тъй като пазарът на жилища се охлажда, тази категория също ще се облекчи, но може да се наложи да изчакаме до следващата година, преди да намали значително общата инфлация“, каза Джефри Роуч, главен икономист на LPL Financial.

Жилището е най-голямата част от разходите на домакинството

Бюрото по трудова статистика на САЩ, което издава доклада за CPI, разделя категорията „подслон“ на четири компонента: наем, настаняване извън дома (напр. хотели), застраховка на наемателите и домакинствата и еквивалентен наем на жилища на собствениците.

Наемът и „еквивалентният наем на собствениците“ са най-важните.

Последният се опитва да постави собствениците на жилища на паритет с наемателите. По същество това отразява какво самите собственици на жилища биха платили, за да наемат къщата си, каза Кристиан деРитис, заместник-главен икономист в Moody’s Analytics.

Жилището е най-голямата част от разходите за средния потребител. Общото тегло на CPI отразява, че: Подслонът представлява 33% от него, най-много от всяка категория. Следователно подслонът има огромно въздействие върху общата инфлация от месец на месец.

Категорията на подслоните е нараснала с 6,9% през последната година.

Пазарите на наеми и жилища се охлаждат

Слабото търсене доведе до охлаждане или умерено цените на жилищата и наемите в много райони на САЩ

Новите обяви за жилища в САЩ през месеца до 6 ноември са намалели със 17,5% в сравнение със същия период на миналата година, според Redfin, брокерска компания за недвижими имоти. Типичната продажна цена, $359 000, е спаднала с над 8% от своя пик от $392 000 през юни, според Redfin.

Търсенето на ипотечни кредити намаля, тъй като лихвите стабилно се изкачиха до скорошен връх над 7%, въпреки че лихвите спаднаха рязко миналата седмица.

Тази наемна цена е нараснала с 0,31% спрямо месец по-рано, на 30 септември. Но темпът на този растеж се забавя за четири последователни месеца. За сравнение, наемите са скочили с около 1% през месеца от края на май до края на юни. Инфлацията на наемите достигна 2% на месец през юли и август 2021 г., според данни на Zillow.

Защо цените на подслоните изостават

CPI за „подслон“ исторически изостава от промените в цените на жилищата с четири тримесечия, което предполага, че подслонът „ще продължи да оказва възходящ натиск върху общата инфлация през първата половина на 2023 г.“, според deRitis.

Ефектът на забавяне до голяма степен се дължи на това колко време е необходимо на лизинговите договори да се превърнат в нов договор. Наемодателите обикновено подновяват договорите за наем на всеки 12 месеца, което означава, че текущата динамика на цените няма да бъде отразена в новите договори за една година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button