Търговия

Икономическата активност в Китай отново отслабва през септември, показва проучването China Beige Book

Според месечното проучване „Бежова книга на Китай“, публикувано в петък, малкият икономически подем в Китай изглежда е спрял през септември, като продажбите на дребно и ценовата мощ, както и производственото производство и ръстът на кредитите са по-слаби от данните за предходния месец.

Това забавяне ще засили опасенията за анемичен растеж през третото тримесечие, като ще увеличи риска втората по големина икономика в света да не успее да постигне целта на централното правителство за растеж от 5 %. Понастоящем икономистите все още очакват данните за септември да останат сравнително меки, като повечето данни сочат по-нататъшно стабилизиране на забавянето.

Няколко икономически показателя през август подчертаха зараждащите се признаци на стабилизиране на забавянето на китайската икономика. Официалните данни за продажбите на дребно и промишленото производство през миналия месец всъщност надминаха очакванията, потвърждавайки окуражаващите признаци от други данни – от темповете на инфлация до индекса на мениджърите по покупките, които обикновено се разглеждат като водещи показатели.

„Разходите за търговия на дребно се забавиха [през септември]. Най-голямо намаление се наблюдава при хранителните стоки, както и при луксозните стоки“, се казва в изявление на администраторите на проучването „Бежова книга“ в Китай в петък. „Разходите за „отмъщение“ в сферата на услугите имаха разнопосочни резултати: пътуванията бяха силни с наближаването на Лунния фестивал, но продажбите рязко се забавиха в хотелиерските фирми и веригите ресторанти.“

Администраторите на Китайската бежова книга заявиха, че констатациите за септември се основават на проучване на 1330 фирми, равномерно разпределени между частни и държавни предприятия, но с малко повече големи фирми, отколкото малки и средни предприятия.

В петък в Китай започва ежегоден едноседмичен празник, посветен на Националния празник на страната на 1 октомври, който тази година съвпада с Фестивала на средната есен, известен още като Лунен фестивал или Фестивал на лунната реколта. Пътуванията в чужбина се увеличиха по време на първия празник от „златната седмица“ след възобновяването на международните пътувания. Trip.com съобщи, че резервациите за някои чуждестранни дестинации са се увеличили 20 пъти в сравнение със същия празничен период миналата година.

Лошо състояние на имотите

Сред по-важните констатации в това частно проучване е, че корпоративното кредитиране е спаднало до „много ниски нива“, тъй като отказите за отпускане на кредити и средните лихвени проценти по кредитите са нараснали въпреки няколкото стъпки на Китайската народна банка за намаляване на разходите по заемите.

Според проучването „Бежова книга на Китай“, публикувано преди публикуването на месечната порция официални данни за Китай, кредиторите от континенталната част на страната са по-бдителни по отношение на рисковите експозиции на фона на опасенията от по-широко разпространение на дълговите проблеми, засягащи китайските строителни предприемачи, които са резултат от по-широката репресия.

В събота Пекин трябва да публикува официалния си индекс на мениджърите по покупките. Данните за паричното предлагане са насрочени за 11 октомври, а месечната инфлация и данните за търговията – за 13 октомври. На 18 октомври се очакват множество данни за активността и печатни данни за растежа на Китай през третото тримесечие.

Засегнатият сектор на недвижимите имоти в Китай показа признаци на допълнително влошаване през септември.

„Строителите на жилища заявиха, че цените са се свили напълно този месец, тъй като продажбите са се забавили. Търговците на недвижими имоти съобщиха за по-слаби цени, а продажбите се свиха въпреки значителния спад на лихвите по ипотечните кредити“, се казва в Бежовата книга на Китай.

Потисната фабрична активност

Ръстът на поръчките за износ сред анкетираните се понижи до най-слабото си ниво от март насам, подчертавайки външния натиск върху Китай от забавянето на търсенето в световен мащаб, което се прибавя към проблемите на страната с анемичното вътрешно търсене.

Това се случва в момент, когато китайският юан на сушата е поевтинял с около 5,5% спрямо долара от началото на годината. В изявлението си от сряда след тримесечното заседание на комитета по парична политика Китайската народна банка повтори ангажимента „решително да предотврати рисковете от свръхвисоки стойности на валутата и да поддържа юана основно стабилен в разумно равновесие“, според превод на CNBC.

Въпреки че вътрешните поръчки запазиха темпото си, ръстът на производството се понижи в сравнение с август. Индексът на приходите на Китайската бежова книга се понижи през септември, което предполага по-осезаемо отслабване на печалбите в сравнение с август.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button