Търговия

Фактическа кутия: Ключови регулаторни мерки за стабилизиране на закъсалия имотен сектор в Китай

ХОНКОНГ, 14 ноември (Ройтерс) – Китайските акции и облигации на имотите се повишиха рязко в понеделник след новини за допълнителни мерки за подкрепа от Пекин за повишаване на ликвидността в сектора, приветствани от един анализатор като „пропивен дъжд след дълга суша“.

Ето преглед на основните мерки, приложени за укрепване на китайския имотен сектор през последните месеци.

Сържание

КОИ СА НАЙ-НОВИТЕ МЕРКИ?

Два източника казаха на Reuters в неделя, че известие до финансовите институции от Китайската народна банка (PBOC) и Китайската комисия за регулиране на банките и застраховането (CBIRC) очертава 16 стъпки за подкрепа на сектора.

Регулаторите поискаха от финансовите институции да подкрепят „стабилното и здравословно развитие на пазара на недвижими имоти“ и насърчиха финансирането на фирми за недвижими имоти, включително заеми за развитие на имоти, ипотечни заеми, облигационно финансиране, доверителни заеми и специални заеми за гарантиране на предварителна продажба доставка до дома.

Мерките позволяват на банките да удължат неизплатените заеми на разработчиците и доверителното финансиране, дължими през следващите шест месеца за една година.

Отделно банковият регулатор в понеделник издаде известие, позволяващо на търговските банки да издават гаранционни писма на фирми за недвижими имоти за ескроу жилищни фондове преди продажба в ход за облекчаване на ликвидната криза в сектора на имотите.

КАКВИ ДРУГИ МЕРКИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ СА ВЪВЕДЕНИ ТАЗИ ГОДИНА?

Откакто дълговата криза в сектора се разрази в средата на миналата година, политиците въведоха различни политики, насочени към стабилизиране на пазара на имоти.

През януари Китай изготви общонационални правила, за да улесни достъпа на строителните предприемачи до средства от продажби, които все още се съхраняват в ескроу сметки, съобщи Ройтерс.

През март банките предоставиха повече от 100 милиарда юана (14,18 милиарда долара) във финансова подкрепа за сливания и придобивания на частни строителни предприемачи, считани за по-качествени, според UBS.

През юли Ройтерс съобщи, че Китай ще стартира фонд за недвижими имоти, за да помогне на строителните предприемачи да разрешат осакатяващата дългова криза, като се стреми към военни средства от до 300 милиарда юана.

Китай гарантира нови емисии облигации на сушата от няколко избрани частни предприемачи през август. Оттогава програмата е разширена, за да включва други фирми, някои от които са пропуснали плащания към своите кредитори и доставчици.

В началото на ноември Националната асоциация на институционалните инвеститори на финансовите пазари заяви, че ще разшири програма за подкрепа на продажби на дълг на стойност около 250 милиарда юана от частни фирми, включително строителни предприемачи

КАКВО СЛЕДВА?

Анализатори и мениджъри на фондове казаха, че последният финансов пакет подчерта решимостта на политиците да спасят сектора на имотите и очакват повече мерки за укрепване на ликвидността.

ANZ каза, че последните 16 мерки, заедно с неотдавнашното усъвършенстване на контрола срещу COVID-19, могат да се разглеждат като подготовка за годишната Централна икономическа работна конференция (CEWC), която ще се проведе през декември.

Ключовите цели за растеж и политически цели се обсъждат в CEWC, но обикновено не се обявяват до Националния народен конгрес през март.

„Китайските политици насочиха вниманието си към спасяването на местната икономика след политическите промени, тъй като перспективите за износ се влошиха“, каза банката в изследователска бележка от понеделник.

($1 = 7.0500 Chinese yuan renminbi)

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button