Търговия

Неуспех в преговорите за зърнена сделка в Истанбул без постигнато споразумение

Срещата между Украйна, Русия, Турция и ООН не постигна споразумение за удължаване на износа на украинско зърно през Черно море

Преговорите, свързани със зърнената сделка, проведени в Истанбул, приключиха без постигнато споразумение. Този неуспех означава, че участниците не успяха да се съгласят по ключеви въпроси, свързани със зърнения сектор.

Причините за липсата на споразумение могат да бъдат различни и многовариантни. Въпреки усилията за преговори и търсене на компромисни решения, стана ясно, че позициите на страните са твърде различни или че някои спорни въпроси не могат да бъдат решени в момента.

Отсъствието на споразумение може да има важни последици за зърнения сектор и за търговските отношения между участващите страни. Това може да повлияе на цените на зърното, търговските потоци и стабилността на пазара.

Такива неуспехи в преговорите са предизвикателство за участниците и може да наложат допълнителни усилия за преговори и търсене на компромиси в бъдеще. Продължаващото сътрудничество и открит диалог между страните могат да помогнат за преодоляване на различията и постигане на справедливо и устойчиво споразумение.

Вчера се проведе двудневна среща в Истанбул, където високопоставени представители от Украйна, Русия, Турция и ООН обсъдиха предложения за удължаване на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Въпреки усилията, руското съгласие за удължаване на срока на споразумението не бе постигнато.

Кремълът предаде, че руският президент Владимир Путин може да обсъди въпроса с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, но за момента не са известни конкретни планове за такава среща.

Министерството на отбраната на Турция съобщи, че на срещата в Истанбул бе постигнат напредък и страните се споразумяха да продължат с четиристранни технически срещи по сделката.

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази мнението, че споразумението може да бъде удължено с поне два месеца. Олександър Кубраков, вицепремиер на Украйна, заяви след разговорите, че сделката трябва да бъде удължена за по-дълъг период и да бъде разширена. Разговорите ще продължат онлайн.

Русия представи списък с искания, свързани с износа на собствената й селскостопанска продукция, преди да се съгласи на удължаване на споразумението. Въпреки че този руски износ не е обект на западните санкции, наложени след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховането пречат на доставките.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button