Търговия

Правата на гражданите и интересите на бизнеса: Как изкуственият интелект пресича двата свята

„Изкуственият интелект и предизвикателствата на регулацията: Баланс между правата на гражданите и интересите на бизнеса“

Скоростта на развитие на технологиите и предизвикателствата, свързани с регулацията на изкуствения интелект, бяха обсъдени на публичната дискусия „Изкуственият интелект – регулация и бъдеще“.

Ирина Алексиева, директор на дирекция „Информационни технологии, информационно общество, европейска координация и международно сътрудничество“ в Министерството на електронното управление, подчерта необходимостта от баланс между защитата на правата и интересите на гражданите и стимулирането на иновациите и бизнес моделите въз основа на изкуствения интелект.

Регулацията на изкуствения интелект е предизвикателство, което изисква глобален подход и сътрудничество между публичните органи, гражданските организации, бизнеса и научната общност.

Текущият регламент, обсъждан между Европейския парламент, Комисията и Съвета, има за цел да постигне този баланс, като поставя човека в центъра на цифровата трансформация.

Важно е хората да запазят свободата си на избор при взаимодействието с изкуствен интелект и алгоритми.

Ирина Алексиева отбеляза също важността на споделянето на информация и търсенето на общи решения не само на равнище на Европейския съюз, но и на глобално ниво.

Работата по регулацията на изкуствения интелект трябва да бъде съвместна усилие между държавните институции, гражданските организации, бизнеса и научната общност, с цел да се постигне балансираният регулаторен подход.

Тези усилия са вписани в политическата програма „Цифрово десетилетие 2030

Източник: novini.bg

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button