Търговия

Промишленият внос в ЕС се движи с намаляващи цени

Цените на промишления внос в ЕС изпитват намаление след период на рязко повишение

След рязкото повишение на цените на промишления внос през последните години, импортните цени се понижават в продължение на седем месеца. Въпреки това, те остават на по-високо равнище спрямо предишните години. През март 2023 година цените на промишления внос в еврозоната намаляват с 1%, след като вече са спаднали със съответно 1,7% и 1,2% през предходните два месеца. В момента импортните цени са с 2,7% по-ниски спрямо март 2022 година, но са със значителни 26,5% над равнището от март 2021 година.

Намалението на цените на промишления внос през последните месеци е предимно в резултат на намаления в импорта от страни извън еврозоната. Историческият растеж на цените на вноса е главно обусловен от значителните увеличения в цените на енергийните продукти, които са една от основните промишлени групи, анализирани в индекса на цените на промишления внос.

Цените на енергийните продукти са изключително нестабилни, като през 2019 и 2020 година са спаднали по време на първата вълна на пандемията от COVID-19, след което достигнаха рекордно високо равнище през август 2022 година. Въпреки че импортните цени за енергийни продукти са се понижили през последните месеци, те остават на високи нива.

Следващите данни от март 2023 година показват намаление на импортните цени за енергия, което компенсира предишния им растеж. Въпреки това, те продължават да се задържат на високи равнища.

Източник- novini.bg

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button