Търговия

Енергийна сигурност: Как иновациите движат надпреварата на Европа за слънчев ренесанс

Европа се опитва да се отърси от зависимостта си от руския газ, като засили своята индустрия за възобновяеми енергийни източници, по-специално слънчевата енергия.

Слънчевата енергия се разглежда като решаваща за енергийната сигурност на Европа, климатичните цели и работните места. Европа е инсталирала рекордните 41,4 гигавата фотоволтаична енергия през 2022 г. – увеличение от 47% в сравнение с 2021 г. – според индустриалната група SolarPower Europe.

Но в момента Китай доминира слънчевата индустрия.

Цифри от базираната в Париж Международна енергийна агенция прогнозират, че до 95% от слънчевата индустрия може да бъде концентрирана в Китай до 2025 г.

Общото енергийно снабдяване на Европа

По източник:

Бургхаузен в Германия е домът на Wacker Chemicals, един от водещите световни производители на полисилиций – суровата съставка за слънчеви панели.

„Ние наистина сме това, което наричаме енергоемка индустрия“, каза Тобиас Брандис, президент на Wacker Polysilicon пред Euronews. „Трябва само да си представите, че тук и във втория ни обект в Саксония, ние използваме около 0,7 до 0,8% от търсенето на електроенергия в Германия, което е абсолютно огромно.

„За бъдещи инвестиции би било от изключителна важност да имаме конкурентно ниво на енергия, но и да имаме предвидимо ниво на енергия“, добави той.

Докато Wacker е един от европейските лидери в производството на полисилиций, по-голямата част от него се произвежда другаде в Китай.

„Китай наистина предприе действия там. Те приеха това за една от индустриите, които ще бъдат много стратегически, и инвестираха много стратегически в тази индустрия“, обясни Тобиас Брандис.

„Европа, а същото важи и за Съединените щати, просто не се състезаваха в скоростта, но също и по отношение на, да кажем, производствените условия.“

Като част от широката си стратегия за справяне с това, ЕС създаде Слънчевия алианс, обединяващ бизнеса и заинтересованите страни за увеличаване на производствения капацитет, насърчаване на инвестициите и разнообразяване на доставките – установяване на индустрия „Произведено в Европа“.

Рециклиране на слънчеви панели: трудна задача

В югоизточния френски град Гренобъл, френският стартъп ROSI се занимава с другия край на соларната верига – рециклирането.

Увеличаването на слънчевите панели, инсталирани през последните години, ще бъде отразено от нарастването на панелите, които скоро ще достигнат края на живота си. Това представлява огромно предизвикателство за рециклиращата индустрия.

„Ще можем да рециклираме до 3000 тона слънчеви панели, така че това са около 100 000 панела, които могат да бъдат рециклирани всяка година“, каза Антоан Шало, генерален мениджър на ROSI, пред Euronews.

„Но утре няма да е достатъчно да рециклираме 3000 тона, ще трябва да рециклираме десетки хиляди тона, защото във Франция потокът от отпадъци ще продължи да расте“, разкри той.

Това води до експлозия в броя на слънчевите панели в цяла Европа, които скоро ще се нуждаят от рециклиране.

ROSI разработи начин за извличане на най-ценните елементи от слънчев панел – силиций и сребро – с помощта на пиролиза за отлепване на различните части. Процесът на сортиране отделя фотоволтаичните клетки от стъклото, а химическото измиване отделя среброто.

„Рециклирането е област, в която Европа се отличава и Европа все още е водеща в тази област“, обясни Антоан Шало. „Ако искаме да възстановим ефективна фотоволтаична индустрия в Европа, в голям мащаб, рециклирането на тези материали ще направи нашата индустрия по-конкурентоспособна.“

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button